МРТ собраниски канал

МРТ Собраниски канал — собраниски сервис на Македонската радио-телевизија. Основан е на 7 јануари 1991 година како Канал 3 на Телевизија Скопје.

МРТ Собраниски канал
Отпочната7 јануари 1991
СопственикМакедонска радио-телевизија
Формат на слика16:9 1080i
(намалено на 576i за SD емитување)
ДржаваМакедонија Македонија
Јазикмакедонски
Област на емитувањеМакедонија
СедиштеБул. Гоце Делчев б.б., 1000 Скопје
Сестрински канал(и)МРТ 1
МРТ 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ собраниски канал
МРТ Сат
МРТ 2 Сат
Веб-странаmrt.com.mk
Достапност
Терестријална телевизија
MUX 4Канал 3 (SD)
MUX 5Канал 3 (HD)
Кабелска телевизија
Локални кабелски операториРазлична позиција
IPTV
Max TVКанал 31 (HD)
neoTVКанал 17 (SD)
Семрежно емитување
MRT PlayГледај во живо
MaxTV GOГледај во живо (Само за корисници на Македонски Телеком)
A1 Web TVГледај во живо (Само во Македонија)

Историја

уреди

На 7 јануари 1991 година Телевизија Скопје започнува да емитува програма и на својот трет канал. „Канал 3” се емитува пет дена во неделата по четири часа, целосно „во живо” и со поведри содржини низ кои за првпат во програмите е применет телефонски разговор со гледачите, како и повеќе други привлечни програмски содржини и акции со кои се анимираат гледачите. Во другите часовни појаси Третиот канал е исполнет со преземена сателитска програма и пренесува активностите на Собранието.

Во почетокот Третиот канал се емитуваше преку еден предавател само за подрачјето на Скопје, а подоцна, со помош на општинските собранија, се набавени репетитори и се изградени неопходни инфраструктурни објекти со што е овозможено следење на програмата во уште десетина градови низ Македонија. Co повеќе програмки акции од градовите во кои се следи „Канал 3” се наѕираат развојните можности за создавање регионална телевизиска програма во Македонија и прераснување на дописните во регионални тв-центри.

Подоцна Канал 3 е реименуван во Трета Програма на Македонската радио-телевизија за подоцна да се преиманува во Собраниски канал, и скоро во целост да се посвети на активностите на Македонскиот парламент.

 
Поранешно лого на каналот.
 
Логото на Собранискиот канал беше едновремено и лого на третиот канал на Македонската радио-телевизија

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди