Социјалистичка Република Босна и Херцеговина


Социјалистичка Република Босна и Херцеговина (српско-хрватски: Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina / Социјалистичка Република Босна и Херцеговина) била сојузна република во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Нејзин наследник е денешна Босна и Херцеговина. Главен град бил Сараево кој останал главен град и по осамостојувањето. Официјален јазик бил српскохрватскиот јазик.

Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina
Социјалистичка Република Босна и Херцеговина
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 
Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992).svg

Знаме
 
Coat of Arms of the Socialist Republic of Bosnia and Herzegovina.svg

Грб
Map of the republics of Yugoslavia mk.svg
Главен град Сараево
Официјален јазик српскохрватски
Основана 25 ноември 1943
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
31 јануари 1946
1 март 1992
Површина
 - Вкупно
 - Вода
3та во СФРЈ
51.129 km² км²
?
Население
 - Вкупно
 - Густина
3та во СФРЈ (СФРЈ)
4,377,053
85,6/km² км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал Portal.svg СФРЈ