Дунавска бановина

Дравската бановина беше покраина во склоп на Кралството Југославија во периодот 1929-1941. Оваа бановина се состоеше скоро целосно од територијата на денешна Словенија. Името го добива по реката Драва.

Дунавска бановина
Бановина на Кралство Југославија

1929–1941
 

 

 

Местоположба на Dunavska banovina
Местоположба на Dunavska banovina
Локација во Кралството Југославија
Главен град Нови Сад
Историски период Меѓувоен период
 -  Основана 3 октомври 1929
 -  Укината 16 април 1941
Население
 -  1931 2,387,495 
Денес во Хрватска и Србија
Adминистративно седиште на бановината. Денес седиште на Владата и парламентот на покраината Војводина

Население

уреди

Според пописот од 1931, Дунавската бановина имаше 2,387,495 жители. Етничкиот состав е следен:

Граници

уреди

Историја

уреди

Поголеми градови

уреди

Наводи

уреди


Поврзано

уреди

45°20′00″N 19°51′00″E / 45.3333° СГШ; 19.8500° ИГД / 45.3333; 19.8500