Гестапо (гермснки изговор: [ɡeˈstaːpo, ɡəˈʃtaːpo] ( слушнете)), кратенка од Geheime Staatspolizei (Тајната државна полиција)[2][3], била официјалната тајна полиција на Нацистичка Германија и европските делови окупирани од неа.

Гестапо
Geheime Staatspolizei
Gestapomen following the white buses.jpg
Цивилни агенти на Гестапо за време на операција „Бели автобуси“ во 1945 година.
Schutzstaffel Abzeichen.svg
Гестапо била администрирана од службеници на SS.
Податоци за органот
Основан 26 април 1933
Укинат 8 мај 1945
Надлежност Германија Нацистичка Германија
Вработени 32,000 о. 1944[1]
Надлежен министер Херман Геринг, Премиер на Прусија
Матичен орган Flag of the Schutzstaffel.svg Шуцштафел

Таа била формирана од Херман Вилхелм Геринг во 1933 година со комбинирањето на различни безбедносни агенции на Прусија во една организација. Почнувајќи од 20 април 1934 година таа била предадена кон админстрацијата на Шуцштафелот и националниот водач Хајнрих Химлер, кој во 1936 година бил назначен за шеф на германската полиција (Chef der Deutschen Polizei) од Адолф Хитлер, при што Гестапо станала национална наместо прусиска државна агенција. За време на Втората светска војна, Гестапо имала важна улога во нацистичкиот план „Конечно решение“ за истребување на евреите од Европа.

НаводиУреди

  1. Gellately 1992, стр. 44.
  2. Miller 2006, стр. 502.
  3. Yerger 1997, стр. 235.