Геноцид

целосно или делумно систематско уништување на расна, етничка, верска или национална група

Геноцид е меѓународно злосторство на намерно потполно или делумно уништување на националните, етничките, расните и религиските групи. Спаѓа во најтешка група на злосторства против човештвото.

Гробиштата во Сребреница

Терминот „геноцид“ е усвоен на заседанието на Генералното собрание на ООН. За разлика од етничкото чистење, каде е цел да се исчисти територијата од одредена група на луѓе (акцентот е на протерување, што е застапено и физичко уништување), кај геноцидот цел е физичко истребување. Можеби најпознат пример е Холокаустот.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди