Истра (хрватски, словенечки: Istra; италијански: Istria; истроромански: Eîstria), порано именувана како Histria е најголемиот полуостров во Јадранското Море. Полуостровот се наоѓа помеѓу Трстјанскиот и Кварнерскиот Залив. Овој полуостров е поделен помеѓу три држави: Хрватска, Словенија и Италија.

Карта на Истра.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди