Славонија (хрватски: Slavonija) е географски и историски регион во источна Хрватска. Таа е плодна земјоделска низина со мали пошумени предели. Границата на Славонија се одредува со реката Драва во северниот дел, реката Сава во јужниот и реката Дунав во источниот дел.

Карта на Славонија во рамките на Хрватска.
Карта на Славонија.

Наводи уреди

Поврзано уреди