Корчула е остров во Јадранско Море покрај далматинскиот брег и припаѓа на Дубровничко-неретванска жупанија.

Јужниот брег на Корчула

Географија уреди

Корчула зафаќа површина од 279 км2 и има 16 000 жители. Главен град e Корчула. Други градови на островот Корчула се: Блато, Вела Лука, места во внатрешноста: Жрново, Пупнат, Смоквица, Чара и други. Највисоките врвови се Клупца (568m) и Ком (510m). Климата е блага средоземна. Просечна температура во јануари е 9.8 °C, а просечна температура во јули е 26.9 °C.

Корчулански Барокен Фестивал уреди

Корчулански Барокен Фестивал е нов годишен меѓународен музички фестивал, чие прво изведување било од 7 до 16 септември 2012 година. На фестивалот настапиле светски и домашни ансамбли и солисти како што се The Academy of Ancient Music и Red Priest (Велика Британија), Le Parlament de Musique (Франција), Currende и Erik Van Nevel (Белгија), La Venexiana (Италија), Хрватски Барокен Ансамбл (Хрватска).

Поврзано уреди

Извори уреди