Априлска војна

Априлската војна е име за германската инвазија (кодно име Директива 25) на Кралството Југославија на 6 април 1941 година [1]. Оваа операција го означи почетокот на Втората светска војна во Југославија. Нападот е направен по копнен пат, од неколку правци. Германски, италијански и унгарски војници навлегле на територијата на Југославија од Италија, Австрија (тогаш дел од Третиот рајх), Унгарија, Романија и Бугарија. Тешко е бомбардиран Белград. Во исто време започнал германскиот напад на Грција со кодно име Операција Марита. Војната завршила во 17 април 1941 година со капитулација, окупација и поделба на Југославија. На кралското семејство и некои претставници на Владата отишле во егзил во Британија.

Инвазија на Југославија
Дел од Балканската кампања во Втората светска војна
Invasion of Yugoslavia lines of attack Why We Fight no. 5.jpg
Настапување на германските сили во текот на Априлската војна
Датум 6 – 18 април 1941
Место Југославија
Исход Победа на силите на Оската
  • Окупација на Југославија
  • Поделба на Југославија меѓу силите на Оската
Завојувани страни
Сили на Оската  Југославија
Команданти и водачи

ИзвориУреди

  1. Shirer, William L., The Rise and Fall of the Third Reich: A History of Nazi Germany, Simon and Schuster, 1990 ISBN 0-671-72868-7, page 824