Корисник:Misos/Главна страница

Добредојдовте на википедија, Слободна енциклопедија која секој може да ја уредува! Во моментов Википедија на македонски јазик содржи 141.832 статии.

Предлошка:Encyclopédie recherche

 

Предлошка:Encyclopédie participation

 

Избрана статија за оваа недела

Илинденското востание е востание против Отоманската империја организирано од страна на TМOРО и претставува еден од најголемите и најзначајните настани од македонската историја.

Најсилен замав востанието имало во Битолскиот револуционерен округ. Востаниците ги пресекле телеграфско/телефонските врски и напаѓале беговски кули и поседи, месни гарнизон и рушеле мостови. Во Преспанско бил нападнат нахискиот центар Наколец; во Демирхисарско бил нападат гарнизонот во с. Прибилци; во Костурско востаниците го нападнале аскерот во с. Вишени, градот Клисура и градот Невеска. Во Леринско биле нападнати Старо Нередски и Ниџенски. Во Охридско биле нападнати Малсија, Горна Дебрца, Долна Дебрца и Ортакол. Било нападнато и Кичево и месноста Извор. Во Прилепско најголема акција била нападот на с. Чаниште.

На денешен ден

1810  Со масовно оружено востание на селаните, предводени од Мигуел Хидалго и Хосе Моралес, во Мексико почнала борбата за независност од шпанските колонизатори. Тој ден е прогласен за национален празник на државата Мексико која била шпанска колонија од 1519 година.
1941  Хитлер му наредил на заповедникот на германските вооружени сили за југоисток, да го задуши востаничкото движење на Балканот. Според Хитлеровата наредба со крајна суровост мора да се оневозможат партизаните и за смртта на секој германски војник со смрт да се казнат 50 до 100 заложници.
1959  Францускиот претседател Шарл де Гол преку радиото на Алжирскиот народ му го признал правото на самоопределување.

Дали сте знаеле

Баварската Советска Република во границите на Вајмарската Република
Баварската Советска Република во границите на Вајмарската Република
 

Избран портал

Разни орудија од бронзеното доба.
Разни орудија од бронзеното доба.
Археологија е наука која ги изучува материјалните остатоци, односно сите видливи траги на човечката дејност заради запознавање на нивната содржина во одредено време и простор, како и заради нивното значење во одредено социјално, економско и историско опкружување. Иако оваа наука вообичаено се поврзува со ,,старите работи", односно со дамнешното минато, со неа се опфаќа временски период од најстарите материјални остатоци па се до нашето совремие.

Каменото доба е најстариот период во праисторијата. Според основниот материјал од кој биле направени орудијата - каменот, овој период од праисторијата се нарекува камено доба или камено време. Каменото доба, пак, од своја страна се дели на старо камено доба или палеолит и ново камено доба или неолит.

Бронзеното доба е период на пресвртница, кога човекот станува свесен за улогата и значењето на металот во неговиот живот. Особено тоа се однесува на користењето на бронзата, која е легура на бакар и калај, чиј квалитет од своја страна ќе овозможи и поинтензивен економски живот.

Дознајте повеќе за археологијата на порталот посветен на неа.

Содржина

МАКЕДОНИЈА: Република Македонија · градови и села · историја · јазик · Македонци · книжевност · македонска православна црква · политика · спорт
ПРИРОДНИ И МАТЕМАТИЧКИ НАУКИ: астрономија · астрофизика · биологија · геологија · екологија · информатика · математика · медицина · статистика · физика · хемија
ГЕОГРАФИЈА: европа · јужна америка · азија · африка · северна америка · антарктик · австралија · океанија
ОПШТЕСТВЕНИ НАУКИ: антропологија · археологија · економија · историја · митологија · политика  · право · психологија · социологија · Филологија · философија
ТЕХНОЛОГИЈА И ПРИМЕНЕТИ НАУКИ: архитектура · електроника · индустрија · интернет · инженерство · земјоделство · комуникација  · образование · транспорт
КУЛТУРА И УМЕТНОСТ: архитектура · вајарство · дизајн · литература · медиуми · музика · религија · ликовна уметност · Театар · филм
ЖИВОТ И ЗАБАВА: здравје · кулинарство · игри · сексуалност  · спорт · туризам · хоби
ВИКИПЕДИЈА: вовед · упатство · уредување на страници · страници за разговор · како да почнам нова статија · администрација · авторски права · азбучен индекс на статии · никулци · нови статии · статии кои би требало да ги има · односи со јавноста


Викимедија проекти

Викиречник
Речник
Викикниги
Бесплатни учебници и прирачници
Викицитат
Збирка цитати
Викиизвор
Библиотека на слободни дела
Викивидови
Директориум на видови
Викивести
Извор на вести со бесплатна содржина
Ризница
Заедничка медиумска колекција
Мета-Вики
Координација на Викимедија проектот

Целосна листа на Вики-јазици • Повеќејазична координација •  Започнување на Википедија на друг јазик •  Викимедија статистики