Алфред Лотар Вегенер (германски: Alfred Lothar Wegener; 1 ноември 1880—во ноември 1930) — германски научник.

Алфред Лотар Вегенер
Black and white bust photograph of Wegener taken around 1925
Алфред Вегенер околу 1925 година
Роден(а)1 ноември 1880
Берлин, Германско Царство
Починал(а)во ноември 1930, на 50 години
Кларинетарија, Гренланд
ЖивеалиштеГерманија
ДржавјанствоГерманец
НационалностГерманиец
ПолињаМетеорологија, Геологија, Астрономија
ОбразованиеУниверзитетот на Берлин
Докторски менторЈулиус Баушингер
Познат поТеоријата за движењето на континентите
Влијаел врзЈоханес Лецман
Потпис

Вегенер се занимавал со астрономија, метеорологија и геологија. Во 1915 г. ја изнесол теоријата за движењето на континентите за да го објасни постоењето на исти карпи на спротивните брегови на Атлантскиот Океан и фосилни остатоци од тропски растенија, што се најдени на Арктичкиот круг. Неговата теорија не била прифатена сè додека не било откриено дека океанското дно се шири, што е механизам на неговата постапка.