Википедија:Односи со јавноста

Со оглед на тоа што Википедија и Викимедија постојано се прошируваат, неопходно е постојано да се комуницира со јавноста, да се започнуваат разновидни проекти, да се одржуваат семинари, да се даваат соопштенија, интервјуа и слично. Овде се наоѓа преглед на сите тие активности. Списокот не е целосен и добро би било секој да го дополнува кога ќе наиде на одглас во останатите медиуми поврзан со Википедија.

Февруари 2010 Уреди

Септември 2009 Уреди

Април 2009 Уреди

Објавено соопштението испратено до медиумите по повод постигнувањето на 30.000-та статија.

 • 01.05.2009 - Селотејп Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Таратур Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - МИА Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - Макфакс Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Канал 5 Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - МТВ Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Форум Википедија на македонски јазик надмина 30 илјади статии
 • 30.04.2009 - 365.com.mk Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 30.000 статии
 • 30.04.2009 - А1 Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Кајмакот Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - ТЕРА Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - time.mk Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии
 • 30.04.2009 - it.com.mk Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии

Јануари 2009 Уреди

 • 29.01.2009 - A1 Телевизија, Брат Љубе - двата збора се доволни да ви доловат за кого станува збор. Така е заведен и на неговата „википедија“ страница. Повеќе информации на видеото на кое се прикажува статијата за Љубе Бошковски на македонската Википедија.

наслов на врска

Ноември 2008 Уреди

Објавено соопштението испратено до медиумите по повод постигнувањето на 20.000-та статија.

 • 17.11.2008 - МИА, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - IDIVIDI, Википедија на македонски јазик со над 20.000 статии
 • 17.11.2008 - КАНАЛ 5 ТВ, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - СИТЕЛ ТВ, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - kirilica.com.mk, Википедија на македонски јазик според бројот на статии на 59-то место во светот

Мај 2008 Уреди

Февруари 2008 Уреди

Објавено соопштението испратено до сите медиуми по повод постигнувањето на 15.000-та статија.

Ноември 2007 Уреди

 • 01.11.2007 - А1 Телевизија, Денеска не можете да се сметате за успешен без новиот главен статусен симбол - сопствена страница на најпозната интернет енциклопедија, Википедија.

Август 2007 Уреди

 • 16.08.2007 - А1 Телевизија, Популарната он-лајн енциклопедија Википедија, која секому му овозможува да пишува и уредува веб-написи, била предмет на „обработка“ од страна на поединци во американската Централна разузнавачка агенција
 • 22.08.2007 - Утрински весник, Моќни центри фалсификуваат податоци за Илирида на „Википедија“.

Јуни 2007 Уреди

Објавено соопштението испратено до сите медиуми по повод постигнувањето на десет илјадитата статија.

Февруари 2007 Уреди

 • 18.02.2007 - Вест, Консензуалната демократија на Википедија