Хоби (множина: хобија) — забавна дејност во слободното време.

A collection of assorted seashells spread across a white background.
Хоби: собирање школки

Потекло на поимот

уреди

Во средниот век, соколарството било многу популарен начин за минување на времето (што може уште и да се нарече хоби) и од сите птици кои се користеле за тоа, евроазиското хоби било можеби најпопуларното. Се вели дека модерната употреба на хоби е да индицира минување на времето кое следи од ова.

Алтернативно објаснување е дека употребата прераснала од друго разонодвно животно наречено „хоби“: кое било тип на мало ждребе или тркачки коњ.

Хоби-коњот бил дрвена играчка направена да се вози исто како вистинското хоби. Од тоа произлегол изразот „да јаваш нечиј хоби-коњ“, што значи „да следиш некој омилен начин за поминување на времето“ и како резултат хоби е модерното значење на рекреација.

Аматерските астрономи често прават значајни придонеси кон работата на професионалните. Не е ретко за хобиист да биде првиот кој ќе открие вселенско тело или настан.

Во Обединетото кралство, пејоративната именка анорак (слична на јапонското „отаку“, значејќи загулен или ентузијаст) често се применува на луѓе кои опсесивно следат некое определено хоби.

Поврзано

уреди