5 септември (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 септември
1187  Луј VIIIкрал на Франција.
1638  Луј XIV — крал на Франција и Навара.
1568  Томазо Кампанелаиталијански филозоф.
1585  Арман Жан ди Плеси Ришелје — француски државник, кардинал, прв министер на Луј XIII.
1704  Морис Кантен де Ла Тур — француски сликар.
1750  Роберт Фергусоншкотски поет.
1774  Каспар Давид Фридрих — германски сликар.
1847  Џеси Џејмс — американски отпадник.
1881  Ото Бауеравстриски социјалдемоктратски политичар.
1912  Џон Кејџ — американски композитор, теоретичар и писател.
1919  Владо Малескимакедонски револуционер, општествено-политички работник и писател.
1929  Андријан Николаев — советски космонаут.
1942  Вернер Херцог — германски режисер.
1946  Фреди Меркјури — британски рок пејач, член на групата „Квин“ (The Queen).
1947  Бади Мајлс — американски рок и фанк тапанар.
1951  Паул Брајтнер — германски фудбалер.
1951  Мајкл Китон — американски глумец.
1959  Рефет Елмази — македонски политичар.
1963  Кристиан Алфонсо — американска глумица.
1966  Милинко Пантиќ — српски фудбалер и тренер.
1967  Матијас Замер — германски фудбалер.
1967  Никола Којо — српски глумец и режисер.
1973  Роуз Мекгауан — американска глумица од италијанско потекло.
1981  Дру Картер — американски рагби играч.
1981  Даниел Морено — шпански велосипедист.
1984  Руслан Нахушев — руски фудбалер.
1984  Крис Анкер Серенсен — дански велосипедист.
1992  Александар Трајковски — македонски фудбалер.
2001  Букајо Сака — англиски фудбалер.