Луј XIII
Крал на Франција и Навара
Луј XIII
На престол14 мај 1610 - 14 мај 1643
Крунисување17 октомври 1610
ПретходникАнри IV
НаследникЛуј XIV
Почивалиште
ДецаЛуј XIV
Филип I Орлеански
ДинастијаБурбони
ТаткоАнри IV
МајкаМарија Медичи

Луј XIII (роден на 27 септември 1601 во Фонтенбло - починал на 14 мај 1643 во Париз) бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара. Тој бил син на кралот Анри IV и Марија Медичи. Најпрвин владеел заедно со својата мајка, а подоцна вистинската власт во државата ја имал министерот за внатрешни работи Ришелје. Го задушил востанието на хугенотите и влегол завојувал во Триесетгодишната војна.


Претходник
Анри IV
Крал на Франција
1610-1643
Наследник
Луј XIV