Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1535  Лав XIримски папа.
1835  Пиј X — римски папа.
1840  Томас Харди — англиски писател.
1857  Едвард Елгар — англиски композитор.
1904  Џони Вајсмилер — американски пливач и глумец.
1904  Франтишек Планичка — чехословачки фудбалер.
1917  Нада Зекманова Јакимова — македонска писателка за деца.
1922  Хуан Антонио Бардем — шпански режисер.
1931  Хусеин Тахмишчиќ — босански поет.
1936  Цане Здравковски — македонски писател.
1940  Константин II — крал на Грција.
1941  Бил Вајман — англиски рок-музичар, член на групата „Ролинг Стоунс“.
1941  Стејси Кич — американски глумец.
1949  Владимир Луков — бугарски поет.
1950  Момчило Вукотиќ — српски југословенски фудбалер.
1960  Тони Хедли — англиски поп-пејач, член на групата Спандау балеј.
1961  Дез Кадена — американски хардкор-музичар, член на групата Блек флег.
1966  Ивица Обрван — хрватски ракометар и тренер.
1968  Талант Дујшебаев — руски и шпански ракометар.
1968  Мајк Дин — англиски фудбалски судија.
1976  Игор Ангеловски — македонски фудбалер и тренер.
1977  Степан Шевчук — руски кану-спринтер.
1978  Роберт Петров — македонски фудбалер.
1981  Николај Давиденко — руски тенисер.
1984  Тајлер Фарар — американски велосипедист.
1986  Виктор Мелантев — руски кану-спринтер.
1988  Серхио Агуеро — аргентински фудбалер.
1989  Давиде Аполонио — италијански велосипедист.
1990  Михал Квјатковски — полски велосипедист.
2003  Јусуф Демир — австриски фудбалер.