Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1470  Шарл VIII — француски крал.
1685  Доминикус Цимерман — германски рококо архитект.
1879  Димитар Попов — бугарски револуционер.
1906  Ентони Ман — американски филмски глумец и режисер.
1911  Чеслав Милош — полски писател.
1931  Ендрју Хил — американски џез-музичар.
1933  Томислав Ивиќ — хрватски и југословенски фудбалер и тренер.
1938  Мирко Новосел — хрватски и југословенски кошаркарски тренер.
1939  Павле Кузмановски — македонски академски сликар.
1959  Мирза Капетановиќ — босански и југословенски фудбалер.
1963  Ингви Малмстиншведски гитарист, композитор и еден од пионерите на жанрот на нео-класичниот метал.
1966  Мајк Тајсонамерикански боксер.
1970  Елизабета Канческа Милевска — министер за култура на Македонија.
1975  Ралф Шумахергермански Формула 1 возач.
1979  Силвен Шаванел — француски велосипедист.
1983  Маркус Бургхарт — германски велосипедист.
1983  Шерил — англиска пејачка.
1985  Мајкл Фелпсамерикански пливач.
1990  Јака Блажич — словенечки кошаркар.
1990  Душан Лајовиќ — српски тенисер.