Цане Здравковски

Цане Здравковскимакедонски раскажувач, романсиер, критичар и драмски автор.

ЖивотописУреди

Цане Здравсковски е роден во с. Врањевци, Битолско на 2 јуни 1936 година. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Доктор по филолошки науки. Работел во Педагошкиот завод во Скопје. Работниот век Александар Цане Здравковски го мина како професор во битолската гимназија и како самостоен педагошки советник во Педагошкиот завод при Министерството за образование во Скопје. Автор е на 40 романи и на бројни трудови од областа на критиката и есеистиката. Беше член на Друштвото на писателите на Македонија од 1971 година.

Автор е на книгите:
Дамка (роман, 1968),
Откорнување (раскази, 1970),
Синџир (роман, 1972),
Драматичари (есеи и критики, 1973),
Раскажувачи (критики, 1973),
Големиот оган (критики, 1979),
Дојденци на Хера (роман, 1980),
Нарцисие (драма, 1983),
Иван Точко (монографија, 1984),
Огнено вишнеење (роман, 1984),
Конзулски град (роман, 1987),
Романот како опсесија (критики, 1987),
Стела (роман, 1991),
Лудиот пасторел (роман, 1992),
Македонски романописеци (критики, 1992),
Ататурк пророк (роман, 1993),
Романот во наставата (критики, 1993),
Растежот на македонскиот роман (критики, 1994),
Драмата во наставата (критики, 1994),
Црно злато (роман, 1995),
Дваесет романописеци (критики, 1995),
Расказот во наставата (критики, 1995),
Тројниот меч (роман, 1996),
Матурата (прирачник, 1996),
Сонот на детето (поетски зборник, 1996),
Аманет (роман, 1997),
Методика на наставата по литература (1997),
Жешки жени (роман, 1998),
Сценски видувања (театарски критики, 1998),
Народната литература во наставата (критики, 1998),
Мост (роман, 1999),
Професорот Диман (роман, 1999),
Нарцисие (роман, 1999),
Сребрена свадба (роман, 1999),
Охридскиот лебед (роман, 1999),
Матни води (раскази, 1999),
Велеградот (роман, 2000).

Почина по кратко и тешко боледување, на 16.08.2010 во Битола на 74-годишна возраст.