Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1831  Џејмс Кларк Максвел — шкотски физичар и математичар.
1865  Вилијам Јејтс — ирски писател.
1884  Антон Дрекслер — германски нацистички водач.
1888  Томо Смилјаниќ - Брадина — македонски и српски етнограф.
1894  Жак-Анри Лартиг — француски фотограф и сликар.
1897  Паво Нурми — фински атлетичар.
1899  Карлос Чавес — мексикански композитор.
1911  Луис Алварес — американски физичар, добитник на Нобеловата награда.
1915  Дон Баџ — американски тенисер.
1928  Џон Неш — американски математичар.
1943  Душко Локин — хрватски поп-пејач.
1944  Бан Ки Мун — корејски дипломат, генерален секретар на Обединетите Нации.
1947  Саво Климовски — македонски универзитетски професор и политичар.
1950  Радимир Михајловиќ - Точак — српски и југословенски рок-гитарист.
1951  Васил Дрвошанов — македонски поет.
1955  Алан Хансен — шкотски фудбалер.
1957  Ринат Дасаев — руски и советски фудбалер.
1959  Бојко Борисов — премиер на Бугарија.
1964  Шарунас Марчуљонис - литвански и советски кошаркар.
1980  Хуан Карлос Наваро — шпански кошаркар.
1980  Флоран Малуда — француски фудбалер.
1982  Кенениса Бекеле — етиопски атлетичар.
1986  Ерос Капеки — италијански велосипедист.
1986  Кеисуке Хонда — јапонски фудбалер.
1993  Кингсли Коман — француски фудбалер.
1993  Томас Парти — фудбалер од Гана.
1991  Антон Заболотни — руски фудбалер.