Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1313  Џовани Бокачо — италијански писател.
1612  Мурат IV — отомански султан.
1859  Паја Јовановиќ — српски сликар.
1866  Германос Каравангелис — грчко духовно лице.
1890  Стен Лорел — англиски глумец.
1924  Лаки Томпсон — американски џез-музичар.
1937  Симеон Сакскобурготски — бугарски премиер.
1952  Јоргос Папандреу (помладиот) — грчки премиер.
1958  Зоран Предин — словенечки рок-музичар, член на групата „Лачни Франц“.
1960  Ена Беговиќ — хрватска и југословенска глумица.
1961  Витомир Долински — македонски новинар.
1966  Јан Железни — чешки атлетичар.
1967  Јирген Клоп — германски фудбалски тренер.
1970  Коби Џоунс — американски фудбалер.
1970  Гоце Димовски — македонски поет.
1971  Тупак — американски рапер (п. 1996).
1986  Фернандо Муслера — уругвајски фудбалски голман.
1988  Пим Лигтхарт — холандски велосипедист.
1989  Берт-Јан Линдеман — холандски велосипедист.
2000  Бјанка Андрееску — канадска тенисерка.