Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1819  Гистав Курбе — француски сликар.
1887  Владимир Смирнов — руски математичар.
1912  Ванчо Николески — македонски писател.
1915  Сол Белоу — канадско-американски писател, нобеловец и пулицеровец.
1921  Принц Филип — војвода од Единбург и сопруг на кралицата Елизабета II.
1921  Иван Кожариќ — хрватски вајар.
1922  Џуди Гарланд — американска глумица и пејачка.
1927  Ладислав Кубала — унгарски фудбалер.
1928  Морис Сендак — американски писател за деца и илустратор.
1932  Љупка Апостолова — македонски изведувач.
1952  Пенг Бо — кинески кану-спринтер.
1956  Зоран Шапуриќ — македонски политичар и публицист.
1959  Карло Анчелоти — италијански фудбалер и тренер.
1961  Ким Дил — американска рок-музичарка, членка на групата „Пиксис“.
1965  Елизабет Харлибританска глумица, модел и кинематографски продуцент.
1966  Дејвид Плат — англиски фудбалер.
1972  Радмила Шекеринска Јанковска — македонски политичар.
1979  Светлана Захароваруска балерина.
1980  Александра Пилева — македонска пејачка.
1981  Александар Липатов — руски слалом-кајакар.
1985  Василис Торосидис — грчки фудбалер.
1999  Рафаел Леао — португалски фудбалер.