Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јуни
1736  Шарл Огистен де Кулон — француски физичар.
1811  Хариет Бичер Стоу — американски аболиционист и писателка.
1832  Николаус Ото — германски инженер и пронаоѓач.
1856  Андреј Марков — руски математичар.
1925  Далтон Тревизан — бразилски писател.
1928  Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна (Че Гевара) — јужноамерикански револуционер и борец за слобода.
1930  Бора Костиќ — српски и југословенски фудбалер.
1931  Васко Липовац — хрватски сликар.
1933  Јежи Кошињски — американски писател.
1946  Доналд Трамп — американски стопанственик и политичар.
1951  Александар Сокуров — руски филмски режисер.
1961  Бој Џорџ — англиски поп-пејач.
1961  Сем Перкинс — американски кошаркар.
1961  Душан Коиќ — српски рок-музичар, член на групите „Шарло акробата“ и „Дисциплина кичме“.
1963  Тони Савевски — македонски фудбалер.
1963  Рамбо Амадеус — црногорски рок-музичар.
1968  Тони Смит — американски кошаркар.
1969  Штефи Граф — германска тенисерка.
1969  Џексон Ричардсон — француски ракометар.
1973  Пламен Константинов — бугарски одбојкар.
1974  Винченцо Монтела — италијански фудбалер.
1976  Масимо Одо — италијански фудбалер.
1983  Матија Гаваци — италијански велосипедист.
1996  Гејб Винсент — нигериско-американски кошаркар.