Reporter from CN8 at the Petco gas explosion 20050304.jpg

Новинар е лице кое професионално се бави со собирање вести (на пример, фотограф, репортер, уредник). Лице кое се бави со журнализам, новинарство.

Новинар, во светот на интернетот може да биде и лице кое води јавен дневник, на пример блог.

Од новинарот се очекува да нема компромис со вистината. Веста секогаш треба да ја објави навремено и точна. Од новинарот се очекува слободно да се изрази, да не е подложен на цензура и автоцензура. Новинарот во секојдневните обврски се соочува со притисок со факти. Слободното новинарство може да биде добро или лошо, но без слобода новинарството не може да биде ништо друго освен лошо. Професионалноста разликува добар и лош новинар. Задачата на новинарот е да ги пренесе веста и вистината, не да ги креира.[1]

УлогаУреди

Улогата на еден новинар е да истражува, пишува и известува за информации за да ги презентира во извори, да спроведува интервјуа, да се занимава со истражување и да дава извештаи. Дел од собирањето информации за работата на новинарот понекогаш се нарекува и известување, за разлика од производствениот дел од работата како што се пишување статии. Новинарите можат да го поделат своето време кога работат во редакција и да одат на настанот за да бидат сведоци или да ги интервјуираат луѓето. На новинарите може да им се додели посебен ритам или област на покривање.

Во зависност од контекстот, терминот новинар може да вклучува и различни типови уредници, редакциски писатели, колумнисти и визуелни новинари, како што се фоторепортери (новинари кои го користат медиумот за фотографија).


НаводиУреди

  1. „Импресум - Pressing TV“. Pressing TV. Посетено на 2018-09-27.