Список на руски научници

список на статии на Викимедија

Полимати

уреди
 
Баер

Земјонаучници

уреди
 
Иван Черски

Биолози и палеонтолози

уреди

Економисти и социолози

уреди
 
Леонид Канторович

Математичари

уреди

Русија низ историјата имала многу успешни математичари. Дел од нив се:

  • Марк Наимарк, автор на теоремата Гелфанд – Наимарк и проблемот на Наимарк
  • Петар Новиков, го решил зборниот проблем за групи и проблемот на Барнсајд
  • Сергеј Новиков, работел на алгебарската топологија и теоријата на солитон, ја развил спектарската низа Адамс-Новиков и претпоставката за Новиков, добитник на Медал волк и Полдс
  • Андреј Окунков, бесконечните симетрични групи и истражувач на шемата Хилберт, добитник на медалот „Филдс“
  • Михаил Остроградски, математичар и физичар, автор на теоремате на дивергенција и парцијални дропки во интеграцијата
  • Григорил Перелман, дај значаен придонес во Риемановата геометрија и топологија, докажал претпоставка за геометризација
     
    Соболев
    и претпоставката на Поанкаре, освоил Филдсов медал и прва награда за проблеми со милениумската награда Клеј (ги одбил и двете)
  • Лев Понтрјагин, слеп математичар, ги развил часовите по тотлогија на Понтрјагин за двојност и создавач на минималниот принцип на Понтрјагин за оптимална контрола
  • Јуриј Прохоров, автор на теоремата на Прохоров по веројатност
  • Александар Разборов, математичар и теоретичар за пресметка, добитник на наградата Неванлина во 1990 година и на наградата Годел за придонес во компјутерските науки
  • Лев Шнирелман, ја развик теоремата Лустерник – Шнирелман по топологија и ја истражувач густинатата на броеви на Шнирелман
  • Мојсеј Шенфинкел, пронаоѓач на комбинациската логика
  • Јаков Синај, ја развил ентропијата Колмогоров – Синај и бинардскиот бинард Синај, добитник на наградата Волк и наградата Авел
  • Еуген Слуцки, статистичар и економист, ја разви Слутската равенка и теоремата на Слуцки
  • Станислав Смирнов, истакнат истражувач на триаголната решетка, медалист во оваа област
  • Сергеј Соболев, ги вовел просторите на Соболев и математичките дистрибуции, ко-развивач на првиот троен компјутер Сетун
  • Владимир Стеклов, математичар и физичар, основач на Институтот за математика Стеклов, докажал теореми за генерализираната серија на Фурие
  • Јаков Трахтенберг, го развил системот на менталната пресметка Трахтенберг
  • Борис Трахтенброт, ја докажа теоремата Гап, ја развил теоремата на Трахтенброт
  • Валентин Турчин, пронаоѓач на програмскиот јазик Refal, вовел транзиција во метасистем и суперкомпликација
  • Андреј Тихонов, автор на Тихоновиот простор и теоремата на Тихонов (централна по општата топологија ), регуларизација на Тихонов на лошо поставени проблеми, ја измислил магнетотелулоријата
  • Павел Урисон, ги развил теоремите за метризација, Лемовиот и Уресоновиот простор (Леме и Фреше – Урисон) во топологијата
  • Николај Васиљев, пронаоѓач на неристотелската логика, претходник на параконзистентна и повеќеценета логика
  • Иван Виноградов, ја развил теоремата на Виноградов инееднаквоста Поља-Виноградов во аналитичката теорија на броеви
  • Владимир Воеводски, ја вовел хомотописката теорија за шеми и модерната мотивирана кохомологија, медалист во оваа областа
  • Георги Вороној, го измислил Бороновиот дијаграм
  • Дмитриј Јегоров, автор на теоремата на Јегоров во математичката анализа
  • Ефим Зелманов, го решил ограничениот проблем со Барнсајд, освојувач на медалот Филдс

Астрономи и космолози

уреди
 
Бредихин
 
Суњајев

Инженери за конструкција

уреди
 
Бетанкур
 
Шухов

Инженери за морнарица

уреди
 
Крилов
 
Макаров

Електроинженери

уреди
 
Шилинг