Неутронска ѕвезда

Неутронска ѕвезда — вид на остаток од ѕвезда која се формира поради гравитациски колапс на масивна ѕвезда во текот на супернова од типот II, Ia, Ib, и Ic. Ваквите ѕвезди се составени речиси само од неутрони, кои се субатомски честички без електрично полнење и речиси со иста маса како и протоните. Неутронските ѕвезди се многу жешки, но не е можен понатамошен колапс поради принципот на исклучување на Паули. Овој принцип вели дека два неутрона не можат истовремено да заземат квантна состојба.

Пренесување компјутерска уметност на компактна неутронска звезда со диск за акрекција и гравитациона леќа, со зрачење што ги исфрла половите.
Пренесување компјутерска уметност на компактна неутронска звезда со диск за акрекција и гравитациона леќа, со зрачење што ги исфрла половите.
Податотека:Neutron star illustratjpg
Илустрација на изолирана неутронска ѕвезда

Примери за неутронски ѕвездиУреди

  • PSR J0108-1431 - најблиска неутронска ѕвезда
  • LGM-1 - првата забележана ѕвезда радио-пулсар
  • PSR B1257+12 - првата неутронска ѕвезда откриена со планета (пулсарска милисекунда)
  • SWIFT J1756.9-2508 - пулсар милисекунда со ѕвезден придружник со планетарна маса (под кафеаво џуџе)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • „ASTROPHYSICS: ON OBSERVED PULSARS“. scienceweek.com. Посетено на 6 август 2004.
  • Norman K. Glendenning, R. Kippenhahn, I. Appenzeller, G. Borner, M. Harwit (2000). Compact Stars (изд. 2nd.).CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • „Evidence for 1122 Hz X-Ray Burst Oscillations from the Neutron-Star X-Ray Transient XTE J1739-285“. ApJL. Посетено на 28 февруари 2007.

Надворешни врскиУреди