Зодијакот претставува замислен појас на небесниот свод и се протега приближно 8 степени од двете страни на сончевата еклиптика (патеката на Сонцето) којшто ги вклучува и еклиптиките на Месечината, и на планетите Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. Името зодијак потекнува од грчкиот збор ζώο - што значи животно. Постои зодијак и во хиндуистичката астрологија, сличен на овој во западната астрологија и многу поразличен зодијак во кинеската астрологија.

Знаците на Зодијакот, 16 век, средновековна резба

Историско потекло

уреди

Зодијакот потекнува од Сумерите кои живееле во Месопотамија.

Зодијачки соѕвездија

уреди

Зодијакот вклучува дванаесет од соѕвездијата низ кои еклиптиката поминува. Еклиптиката всушност поминува и низ тринаесетто соѕвездие - соѕвездието на борецот со змии (латински: Ophiuchus) но тоа не се смета за дел од зодијакот. Поради тоа што еклиптиката лежи во главната рамнина на Сончевиот Систем, Сонцето, Месечината и планетите изгледаат како да се движат низ зодијачките соѕвездија.

Следната табела ги споредува датите во кои Сонцето влегува во астролошки знак или од Западниот или од Хиндуистичкиот астролошки систем, и датата кога Сонцето влегува во астрономското соѕвездие со истото име. Датите можат да варираат најмногу до два дена, од година на година, во зависност циклусот на престапните години, и од изместувањето на оската на Перихелот на Земјината орбита низ текот на многу векови.

Латинско име
Име и симбол
Астролошки дати
Астрономски дати
(од 1977)
Елементи на Зодијакот
Западен зодијак
Хиндуистички зодијак
Aries
Овен,  
21 март19 април 14 април14 мај 19 април14 мај Оган
Taurus
Бик,   20 април20 мај 15 мај14 јуни 14 мај21 јуни Земја
Gemini
Близнаци,   21 мај20 јуни 15 јуни16 јули 21 јуни21 јули Воздух
Cancer
Рак,   21 јуни22 јули 17 јули16 август 21 јули11 август Вода
Leo
Лав,   23 јули22 август 17 август16 септември 11 август17 септември Оган
Virgo
Девица,   23 август22 септември 17 септември17 октомври 17 септември31 октомври Земја
Libra
Вага,   23 септември22 октомври 18 октомври16 ноември 31 октомври23 ноември Воздух
Scorpius
Скорпија,   23 октомври21 ноември 17 ноември15 декември 23 ноември30 ноември Вода
Ophiuchus
      30 ноември18 декември ???
Sagittarius
Стрелец,   22 ноември21 декември 16 декември14 јануари 18 декември15 јануари Оган
Capricornus
Јарец,   22 декември19 јануари 15 јануари12 февруари 19 јануари16 февруари Земја
Aquarius
Водолија,   20 јануари18 февруари 13 февруари14 март 16 февруари12 март Воздух
Pisces
Риби,   19 февруари20 март 15 март13 април 12 март19 април Вода

Ангели на зодијакот

уреди
Астрологија
 
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:Астрологија


Со појавата на христијанизацијата на Европа, ангелите беа поврзувани со знаците на зодијакот за да ги заменат традиционалните богови. Традиционалните поврзувања се:

Знак Ангел
Овен Малахидаел
Бик Азмодел
Близнаци Амбриел
Рак Муриел
Лав Верхиел
Девица Хамалиел
Вага Уриел
Скорпија Барбиел
Стрелец Адвахиел
Јарец Ханиел
Водолија Габриел
Риби Бархиел

Зодијакот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Славко Јаневски, Евангелие по Итар Пејо. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 23-24.
  2. Discogs, Motörhead ‎– Overkill (пристапено на 18 јануари 2021)