Египетска астрологија

Класичната астрологија во Египет се развила после освојувањата на Александар Македонски.

Астрологија
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:АстрологијаГолемата пирамида во Гиза.

Египет под Александар

уреди

После окупацијата од страна на Александар Македонски во 332 г.п.н.е., во Египет започнува хеленското влијание. Во тој период вавилонската астрологија се измешала со египетските традиции и се создал системот кој користи асцедент, односно подзнак, и поделба на кругот на дванаесет небесни куќи. Оваа нова форма на астрологијата многу брзо се раширила низ античкиот свет, низ Европа, Близок Исток и Индија.

Поврзано

уреди

Извори

уреди

Derek and Julia Parker, "The New Compleat Astrologer", Crescent Books, New York, 1990