Мундана астрологија


Мундана астрологија е употребата на астрологијата за предвидување на светските настани (војни, револуции, промена на влади, глад, економски просперитет или кризи, земјотреси), а името доаѓа од латинскиот збор Mundus, со значење „свет“. Мунданата астрологија се смета за најстара гранка на астрологијата. Во среден век мунданата астрологија била позната како студија за револуцијата - со значење: студија за револуцијата на планетите по нивните орбити околу Земјата, бидејќи се сметало дека сè се врти околу Земјата.

Астрологија
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:Астрологија


Преглед

уреди

Во книгата на Птоломеј „Тетра Библос“, од 2 век, објаснета е посебноста на сите народи, а со тоа и нивната сродност со одредени зодијачки знаци. Птоломеј вели дека разноликоста на сите земји доаѓа од координатите и аглите кои се создаваат со Сонцето. Птоломеј вели:

Целиот населен свет е поделен на четири дела. Земјата по ширина е поделена на со линија која оди по Средоземно Море, од Херкуловата врата и Изиканскиот Залив, и продолжува по планините кон исток. По должина е поделена со линијата која иде долж Арапскиот Залив, Егејското Море и Меотското Езеро.

Птоломеј натаму ја сместува Европа и земјите кои постоеле тоа време во северозападниот квадрант, кој според него е во релација со знаците Овен, Лав и Стрелец, и вели дека од сите земји, само Британија и Германија имаат сличност со Овенот и неговиот владетел Марс (астрологија): нивните жители се воинствени, диви и храбри. И така натаму.

Зачудувачки е фактот што Британија и Германија до денес се под влијание на транзитите на големите планети низ знакот Овен.

Новооткриените земји, и оние кои се формирани во поново време, исто така имаат свој хороскоп. Датумот и часот на прогласувањето на независноста на Америка, на пример, го одредува хороскопот на САД, а бидејќи знакот Близнаци во тој момент се наоѓал на асцедент (односно подзнак), тие ѝ го даваат карактерот и идентитетот на новата нација.

Еве еден пример: подзнакот на градот Лондон се наоѓа на 17°54` во Близнаци, а тоа го утврдил во 17 век познатиот астролог Вилијам Лили. Тој забележал дека ѕвездата наречена Бета Таурусили Белатрикс се приближува до асцедентот на Лондон, и 15 години порано го предвидел големиот пожар. Кога Белатрикс била на 17°20`, почнало да се чувствува нејзиното влијание. Најпрво во Лондон избила чума, потоа граѓанска војна, а кога Белатрикс дошла на 17°40`, на кралот му е отсечена главата. Кога Белатрикс поминала точно на 17°54`, Лондон изгорел во пожар.[1]

Поделба на земјите по знаци

уреди

Еве список на некои од најкарактеристичните поделби на земјите и градовите според зодијачките знаци:

 • Овен - Британија, Германија, Данска, Палестина, Сирија. Градови - Краков, Фиренца, Мрсеј, Неапол, Падова, Верона, Бирмингем.
 • Бик - Мала Азија, Кипар, Кавказ, Персија, Полска, Ирска, Белорусија. Градови - Даблин, Лајпциг, Мантова, Парма, Палермо, Родос.
 • Близнаци - Западна Англија, САД, североисточниот брег на Африка, Ломбардија, Белгија. Градови - Лондон, Версај, Нирнберг, Мелбурн.
 • Рак - Шкотска, Холандија, Нов Зеланд, северна и западна Африка. Градови - Амстердам, Истанбул, Алжир, Берн, Манчестер, Милано, Њујорк, Стокхолм, Венеција.
 • Лав - Франција, Италија, Сицилија. Градови - Рим, Бристол, Дамаск, Прага, Филаделфија.
 • Девица - Турција, Грција, Тесалија, Швајцарија. Градови - Париз, Лион, Ерусалим.
 • Вага - дел од Тибет, Кина, делови на Индија, Јапонија, Австрија. Градови - Франкфурт, Лисабон, Виена.
 • Скорпија - Алжир, Норвешка, Кталонија. Градови - Ливерпул, Франфурт.
 • Стрелец - Шпанија, Унгарија, Далмација. Градови - Авињон, Келн, Толедо, Штутгарт.
 • Јарец - Индија, Авганистан, Албанија, Мексико. Градови - Оксфорд, Брисел, Портсајд.
 • Водолија - Русија, Етиопија. Градови - Бремен, Хамбург.
 • Риби - Португалија, Калабрија, Нормандија, Галисија. Градови - Александрија, Севиља, Тивертон.[2]

Роденденот на Македонија - 8 септември, ја сместува во знакот Девица.

Толкување на хороскоп на земја

уреди

За да се изработи хороскоп на некоја земја, треба да го знаеме точниот датум и часот на прогласување независност или создавање на државата. Годишен хороскоп за земјата се работи на влегувањето на Сонцето на 0° Овен. Со тоа започнува новата мундана година. Се анализира поставеноста на планетите, знаците кои влегуваат во одредени полиња, и секако - аспектите меѓу планетите. Важни показатели на настани се фиксните ѕвезди, но само доколку прават аспект во рамките на еден степен.

Планетите

уреди

Значењето на планетите во мунданата астрологија:

 • Сонце - го претставува владетелот (кралот или претседателот на државата), и сите авторитетни луѓе во таа држава.
 • Месечина - го симболизира народот, обичните луѓе, но и жените воопшто.
 • Меркур - го претставува интелектуалниот свет, весниците, медиумите, литературата, трговијата, амбасадите и сите луѓе кои се занимаваат со овие професии.
 • Венера - ги претставува уметниците, сликарите, музичарите, глумците, децата, љубовта, наталитетот и бракот воопшто.
 • Марс - војни, пожари, војска, морнарица, полиција, војници, хирурзи, односно сите професии кои користат со оружје или остри метални предмети.
 • Јупитер - религијата, филозофијата, правото и правосудството, банките, богатите луѓе, почитуваните луѓе, трговијата со странство, и претставниците на тие професии.
 • Сатурн - рудници, земјоделство, фармерите, но и сиромашните и работниците кои работат тешки физички работи.
 • Уран - комунизам, братство, но и револуции, штрајкови и анахија. Владее со модерната технологија, со сообраќајот, авионите, електрониката и научните откритија.
 • Нептун - христијанство, мистика, но и дрога, алкохол, хаос, лаги, кражби, интриги, тајни здружеија, пороци и слично.
 • Плутон - е симбол на смртта и фатални масовни настани, несреќи, масакри, масовни самоубиства, масовно лудило. Исто така ги претставува терористите, атентаторите, како и малите стабилни структури кои ја напаѓаат власта.

Астролошките куќи

уреди

Како и во наталната карта која се изработува за луѓето, така и во хороскопот на земјата постојат 12 хороскопски куќи или полиња. Нивното значење е:
Прво поле - народот, општа состојба во земјата.
Второ поле - националната финансиска состојба.
Трето поле - сообраќајот во земјата, транспортот и сите видови комуникации.
Четврто поле - интересите на земјата, но и опозицијата на владата.
Петто поле - школите, децата, образованието, театрите, концертните и спортските сали, сите места кои служат за забава.
Шесто поле - здравјето и физичката кондиција пред сè на работниците и војската.
Седмо поле - проблеми и односи со странските земји, судири и војни.
Осмо поле - степенот на смртност воопшто.
Деветто поле - судовите, свештенството, религијата, надворешната трговија, науката и филозофијата.
Десетто поле - го претставува владетелот на земјата (крал, претседател), владата или кралското семејство, националната репутација на државата.
Единаесетто поле - парламентот, војската, пријателите на народот и донесувањето на законите.
Дванаесетто поле - затвори, логори, болници, тајни организации, криминал, шпијони, тајни служби.

Користена литература

уреди

Горан Милекиќ, „Мундана астрологија“, 1987, Белград.

Николас Кампион, „Книга за хороскопот на светот“, Аквариан Прес, Лондон, 1988.

Наводи

уреди
 1. Горан Милекиќ, „Мундана астрологија“, 1987, Белград, стр. 26-27.
 2. Горан Милекиќ, „Мундана астрологија“, 1987, Белград, стр. 27-29.