Драгиша Цветковиќ

Драгиша Цветковиќ (српски: Драгиша Цветковић) (15 јануари 1893 Ниш - 18 февруари 1969) — југословенски политичар, новинар, претседател на влада и во повеќе наврати градоначалник на Ниш

Драгиша Цветковиќ
13-ти Премиер на Југославија
На должноста
5 февруари 1939 – 27 март 1941
Монарх Петар II Караѓорѓевиќ
Претходник Милан Стојадиновиќ
Наследник Душан Симовиќ
Лични податоци
Роден(а) 15 јануари 1893
Ниш, Кралство Србија
Починал(а) 18 февруари 1969 (возраст 76)
Париз, Франција
Драгиша Цветковиќ и Јоаким фон Рибентроп

Цветковиќ бил премиер на Кралството Југославија од 1939 до 1941. Ја развил федерализацијата на Југославија со создавањето на Хрватската бановина по спогодба со хрватскиот водач Владко Мачек.

Политички функции
Претходник
Милан Стојадиновиќ
Премиер на Југославија
1939-1941
Наследник
Душан Симовиќ