Азиз Кељменди (албански: Aziz Kelmendi, 15 јануари 1967 во Липљане — 3 септември 1987 година во Параќин) — војник на ЈНА, од албанска националност позна по тоа што на 3 септември 1987 година, вооружени со автоматска пушка убил четири регрути на ЈНА, Сафет Дудаковиќ, Хазим Џенановиќ, Горан Бегиќ и Срѓан Симиќ. Овој настан е познат како Масакрот во Параќин.