Трета македонска фудбалска лига

фудбалска лига

Третата македонска фудбалска лига - третата најсилна професионална фудбалска лига во Република Македонија.

Моментална сезона или издание:
Трета фудбалска лига на Македонија 2022/2023
СпортФудбал
Основана1992
ДржаваМакедонија Македонија
Промоција воВтора македонска фудбалска лига
Испаѓање воОпштински македонски фудбалски лиги

Формат уреди

Лигата е поделена на шест региони: Трета лига — Север, Трета лига — Центар, Трета лига — Исток, Трета лига — Југоисток, Трета лига — Запад и Трета лига — Југозапад. На крајот на сезоната, шесте победници на регионите обезбедуваат пласман во Втората лига. Последните пласирани две или една екипа од секој регион се селат во Општинските лиги. Бројката на отпаднати третолигаши по регион зависи од второлигашките екипи во кои региони отпаѓаат тие за следната сезона.

Прваци уреди

Легенда

Е Клубот бил унапреден во единствената Втора лига
З Клубот бил унапреден во Втората лига Запад
И Клубот бил унапреден во Втората лига Исток

1992–2000 уреди

Сезона Север и Полог Козјак Југ Исток Пелагонија[б 1] Езерски
1992/93 Техноком Горно Лисиче З[1] Варош И[2] Први Партизан Турново И[3] Питу Гули З[4] Кораб[5] З
1993/94 Шкендија (Т) З[6] Железничар И[7] Плачковица И[8] Сувенир З[9]
1994/95 Илинден З[10] Работник И[11] Малеш[12] И Светлост[13] З Фљамуртари (Р)[14] З
1995/96 Југохром З Карпош 93[15] И Габер[16] И Слога (В) И[17] 11 Октомври З[18] Вевчани[19] З
1996/97 Алумина[20] Овче Поле[21] И Росоман 83[22] И Астибо[23] И Пролетер[24] З Влазними[25] З
1997/98 Гостивар З Беса (С)[26] И Ударник[27] И Тиверија Е[28] Демир Хисар[29] З Велешта[30] З
1998/99 Бутел З[31] Карпош 93[15] И Дојранско Езеро И[32] Бело Брдо[33] И Мариово[34] З Воска[35] З
1999/00 Дрита[36] Месна Индустрија Е Росоман 83[22] Младост ГТ Оризари Е 11 Октомври[18] Е Влазрими[37]
 1. Од 1992 до 1994 регионот Пелагонија бил именуван како Запад.

2000–2004 уреди

Сезона Север Југ Исток Југозапад
2000/01 Дрита Е[36] Кожуф Е[38] Турново Е[3] Македонија Враништа Е[39]
2001/02 Маџари Солидарност Е[40] Победа (В) Е[41] Брегалница (Ш) Е[42] Влазрими Е[37]
2002/03 Скопје Е[43] Лозар Е Злетовица Е[44] Братство Е[45]
2003/04 Ренова Е[46] Вардар Неготино[47] Младост (С) Е[48] Делогожди

2004–2017 уреди

Сезона Север Југ Исток Запад Југозапад Допонително унапредени
Група А Група Б
2004/05 Металург Е[49] Лозар Е[50] Осогово[51] Дрита[36] Караорман Е[52]
2005/06 Милано Е[53] Кожуф[38] Тиверија[28] Гостивар Илинден (В) Е[54]
2006/07 Алумина Е[20] Миравци Е[55] Нов Милениум Е[48] Дрита Е[36] Охрид 2004 Е[56] Локомотива Е[1]
2007/08 Лепенец[57] Кожуф Е[38] Осогово[51] Љуботен[58] Новаци 2005 Е[59]
2008/09 Лепенец[57] Илинден 11 Октомври Е[18] Осогово[51] Влазрими Е[37] Влазними[25] Е
2009/10 Горно Лисиче Е[1][2] Раштак Тиквеш Е[60] Осогово[51] Ринија Е Охрид Лоте Е[61]
2010/11 Треска Е[2] Маџари Солидарност Победа Јуниор Е Осогово Е Руфеја Е Кораби[5] Е
2011/12 Маџари Солидарност Е[40] Корзо Е Брегалница (Д) Врапчиште Е Новаци 2005 Е Баби Е
2012/13 Шкупи Е[3] Борец Е Тиверија Е[28] Зајази Е Кораби[5]
2013/14 Гоблен Јуниор Вардар Неготино Беласица Влазрими Е[4] Младост (ЦД) Е
2014/15 Љубанци 1974 Е Победа (П) Е Беласица Зајази Велешта[30]
2015/16 Гоблен Јуниор Вардар Неготино Е Академија Пандев Е Вардари Новаци 2005 Е[6]
2016/17 Локомотива 3 Кожуф Гевгелија И Беласица И Гостивар З Струга Трим - Лум З Борец 1919 И, Зајази З, Лабуништа 2011 З, Осогово И, Плачковица И, Победа (В) И, Каменица Саса И

2017– уреди

Сезона Север Центар Југоисток Исток Запад Југозапад
2017/18 Гоблен Јуниор 3 Партизан И Детонит Јуниор И Кит-Го И Генч Калемлер Спорт З Кораби[5] З
2018/19 Кадино 3 Питу Гули И Дојранско Езеро [7] Осогово И Дрита З Охрид Лихнидос З
2019/20[8] Прекинати првенства Неодржано првенство [9] Прекинати првенства

Белешки уреди

1. a : Локомотива била унапредена по победата во дополнителниот бараж натпревар против Кораби бидејќи Втората лига била проширена по хаосот со баражите.[62]
2. a : Горно Лисиче како победник во Север - група А, победила во баражот за унапредување против Раштак кој бил од Север - група Б.
3. a : Треска како победник во групата А, победила во баражот за унапредување против Маџари Солидарност кој бил од групата Б.[63]
4. a : Шкупи го изгубил баражот за унапредување, но поради преземањето на Корзо, името на клубот било сменето во Шкупи 1927.
5. a : Влазрими го изгубила баражот за унапредување, но поради преземањето на Врапчиште (тогашен учесник во Втората лига), клубот на полусезона добил ново име - Влазрими 77.
6. a : Новаци 2005 го загубил баражот за унапредување, но поради повлекувањето на Младост од Втората лига, клубот бил унапреден.[64]
7. a :Дојранско Езеро го откажал учеството во Втората лига - Исток за следната сезона.[65][66]
8. a : Поради ширењето на заразата COVID-19 од вирусот SARS-CoV-2, Фудбалската федерација на Македонија на 12 март 2020 одлучила, поради безбедноста на фудбалските работници, привремено да ја суспендира Третата лига и останатите натпреварувања организирани од Федерацијата.[67] Прваци не биле прогласени, а на 2 јули 2020 година, било одлучено моменталните екипи на првите места да играат бараж за унапредување помеѓу себе.[68][69]
8. a : Поради укинувањето на повеќето источни општински фудбалски сојузи,[70][71] била суспендирана Третата лига - Исток. Нејзините екипи учесници се приклучиле во југоисточниот фудбалски регион.

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 „Gorno Lisiche Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 2. „Varosh Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 3. 3,0 3,1 „Horizont Turnovo Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 4. „Pitu Guli Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 „Korabi Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 17 ноември 2018.
 6. „Shkendija Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 10 мај 2019.
 7. „Bogomila Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 8. „Plachkovica“. macedonianfootball.com. Посетено на 28 август 2019.
 9. „Suvenir Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 10. „Ilinden (S) Profile“. MacedonianFootball.com. Архивирано од изворникот на 2019-05-14. Посетено на 9 мај 2019.
 11. „Rabotnik Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 12. „Malesh Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 13. „Svetlost Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 3 ноември 2018.
 14. „Flamurtari (R) Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 17 ноември 2018.
 15. 15,0 15,1 „Karposh 93 Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 3 ноември 2018.
 16. „Gaber Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 17. „Sloga 1934 Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 18. 18,0 18,1 18,2 „11 Oktomvri Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 19. „Vevchani Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 17 ноември 2018.
 20. 20,0 20,1 „Alumina Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 21. „Ovche Pole Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 22. 22,0 22,1 „Rosoman 83 Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 23. „Astibo Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 24. „Proleter Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 3 ноември 2018.
 25. 25,0 25,1 „Vlaznimi Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 26. „Besa-Vlazrimi Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 27. „Udarnik Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 3 ноември 2018.
 28. 28,0 28,1 28,2 „Tiverija Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 29. „Demir Hisar Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 3 ноември 2018.
 30. 30,0 30,1 „Veleshta Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 17 ноември 2018.
 31. „Butel Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 10 мај 2019.
 32. „Dojransko Ezero Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 10 мај 2019.
 33. „Belo Brdo Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 9 мај 2019.
 34. „Bitola Profile“. MacedonianFootball.com. Архивирано од изворникот на 2019-04-19. Посетено на 3 ноември 2018.
 35. „Voska Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 17 ноември 2018.
 36. 36,0 36,1 36,2 36,3 „Drita Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 37. 37,0 37,1 37,2 „Vlazrimi 77 Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 38. 38,0 38,1 38,2 „Kozhuf Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 39. „Makedonija (V) Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 40. 40,0 40,1 „Madjari Solidarnost Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 41. „Pobeda (V) Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 42. „Breganilca Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 43. „Skopje Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 44. „Zletovica Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 45. „Jildirimspor Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 46. „Renova Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 47. „Vardar Negotino Profile“. MacedonianFootball.com. Архивирано од изворникот на 2020-08-19. Посетено на 27 мај 2018.
 48. 48,0 48,1 „Nov Milenium Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 49. „Metalurg Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 50. „Lozar Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 10 мај 2019.
 51. 51,0 51,1 51,2 51,3 „Osogovo Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 52. „Karaorman Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 53. „Milano Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 54. „Ilinden (V) Profile“. MacedonianFootball.com. Архивирано од изворникот на 2019-04-19. Посетено на 27 мај 2018.
 55. „Kozhuf (M) Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 56. „Ohrid Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 57. 57,0 57,1 „Lepenec Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 58. „Ljuboten Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 59. „Novaci Profile“. MacedonianFootball.com. Архивирано од изворникот на 2018-03-24. Посетено на 26 мај 2018.
 60. „Tikvesh Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 26 мај 2018.
 61. „Ohrid Lote Profile“. MacedonianFootball.com. Посетено на 27 мај 2018.
 62. „Macedonia 2006/07“. RSSSF.com. Посетено на 8 август 2016.
 63. „Treska beats Madjari and goes into Second League“. MacedonianFootball.com. 9 јуни 2011. Посетено на 22 мај 2018.
 64. „Official: Novaci replaces Mladost“. MacedonianFootball.com. 1 август 2016. Посетено на 7 август 2016.
 65. „Каменица Саса останува во Втората лига – Исток“. ekipa.mk. 12 јули 2019. Посетено на 13 јули 2019.
 66. „Иако лани испадна, Каменица Саса пак ќе игра во ВМФЛ!“. gol.mk. 12 јули 2019. Посетено на 13 јули 2019.
 67. „Државното првенство во сите конкуренции се прекинува на неодредено време“. Фудбалска федерација на Македонија преку web.archive.org. 12 март 2020. Архивирано од изворникот на 2020-03-13. Посетено на 2 јули 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 68. „Баражите за пополнување на вторите лиги ќе се играат од 7. до 13. јули во Тетово и во Штип“. ekipa.mk преку web.archive.org. 2 јули 2020. Архивирано од изворникот на 2020-07-02. Посетено на 2 јули 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 69. „ФФМ ги потврди второлигашките баражи, кој ќе дојде до промоција?“. gol.mk преку web.archive.org. 2 јули 2020. Архивирано од изворникот на 2020-07-02. Посетено на 2 јули 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 70. „Укинат фудбалот во речиси цела Источна Македонија!“. sport1.mk преку web.archive.org. 29 јули 2019. Архивирано од изворникот на 2019-07-30. Посетено на 2 јули 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 71. „Делчево се простува од сениорскиот фудбал!?!“. delcevo365.mk преку web.archive.org. 6 септември 2019. Архивирано од изворникот на 2019-10-17. Посетено на 2 јули 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)

Надворешни врски уреди