Општински македонски фудбалски лиги

Општинските македонски фудбалски лиги - четвртиот и петтиот ранг на фудбал во Република Македонија.

Моментална сезона или издание:
Општински фудбалски лиги на Македонија 2022/2023
СпортФудбал
Основана1992
ДржаваМакедонија Македонија
Промоција воТрета македонска фудбалска лига

Формат уреди

Секоја општина која има активен општински фудбалски сојуз (ОФС) може да одржува општинска фудбалска лига. Секој ОФС диктира како ќе биде одржано натпреварувањето во соодветната лига. На крајот на сезоната, победниците на општините обезбедуваат директен пласман во Третата лига или играат бараж за унапредување, зависно како соодветниот ОФС одлучил околу натпреварувањето. Во случај на постоење на Б - општинска лига (петти ранг на квалитет), последните пласирани две или една екипа од конкретната општинска А лига се селат во општинската Б лига или играат бараж за опстанок. Спротивно на нив, победниците од Б лига обезбедуваат пласман во А лигата или играт бараж за унапредување.

Општински фудбалски лиги уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди