ФК Кожуф е македонски фудбалски клуб од Гевгелија кој моментално игра во Втората македонска фудбалска лига - Исток. Клубот игра на Градскиот стадион во Гевгелија.

ФК Кожуф
Целосно име Фудбалски клуб Кожуф Гевгелија
Основан 1922; пред 100 години (1922)
Распаднат
Стадион Градски стадион Гевгелија
Капацитет 2,500
Претседател Александар Ефтимов
 тренер = Васил Беќаров
Лига Втора македонска фудбалска лига - Исток
2018/2019 4ти
Екипни бои
Kit body unknown.png
Екипни бои
Екипни бои
Екипни бои
Екипни бои
Домашен дрес
Екипни бои
Kit body unknown.png
Екипни бои
Екипни бои
Екипни бои
Екипни бои
Гостински дрес

ИсторијаУреди

 
Спортски клуб „Кожух“ од Гевгелија, фотографирано пред почеток на натпреварот меѓу СК „Југославија“ од Неготино и СК „Кожух“. Резултат: 12:0 за Кожух. Фотографија од најверојатно 1930-те години

Клубот бил основан во 1922 година.

Клубот ја освоил Втората фудбалска лига - Исток во сезоната 1993/94. Поради тоа, екипата обезбедила учество во Првата фудбалска лига во сезоната 1994/1995 под името Кожуф Винојуг. На крајот на сезоната, екипата завршила на последното место и се вратила во Втората лига.

Моментален составУреди

Дејан Смилевски  
Александар Алчинов  
Димитар Мицевски  
Виктор Кангов  
Дејан Коцев  
Михаил Панев  
Мите Аѓиоски  
Коста Поп-Зафиров  
Стефан Шулев  
Миле Упчев  
Сашко Ристевски  
Драган Стојановиќ  
Слободан Улишев  
Александар Ефтимов  
Ристо Танев  
Јован Петров  
Горан Стојкоски  
Александар Даноски  
Марио Донев  
Славчо Станчев  
Игор Атанасоски  
Цветан Чурлинов  
Блашко Делиманов  
Ангел Дрљанов  
Марјан Папучиев