Список на шпански кралеви

список на статии на Викимедија

Ова е список на кралеви кои се управувале со територијата на денешна Шпанија. во текот на историјата на Пиринејскиот Полуостров, кога на овие територии постоеле повеќе кралства:

Дел од темата Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
ел-Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија


Хабсбуршка династијаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Карлос I 23 јануари 1516 16 јануари 1556
    Филип II 21 мај 1527 13 септември 1598
    Филип III 13 септември 1598 31 март 1621
    Филип IV 31 март 1621 17 септември 1665
    Карлос II 17 септември 1665 1 ноември 1700

Бурбонска династијаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Филип V 16 ноември 1700 14 јануари 1724
    Луис I 14 јануари 1724 31 август 1724
    Филип V 6 септември 1724 9 јули 1746
    Фернандо VI 9 јули 1746 10 август 1759
    Карлос III 10 август 1759 14 декември 1788
    Карлос IV 14 декември 1788 19 март 1808
    Фернандо VII 19 март 1808 6 мај 1808
    Карлос IV 6 мај 1808 6 јуни 1808

Династија БонапартаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Жозеф I Наполеон 6 јуни 1808 11 декември 1813

Бурбонска династија — прва реставрацијaУреди

Портрет Грб Име Од До
    Фернандо VII 11 декември 1813 29 септември 1833
    Изабела II 29 септември, 1833 30 септември 1868

Савојска династијаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Амадеј I 2 януари 1871 11 февруари 1873

Бурбонска династија — втора реставрацијаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Алфонсо XII 29 декември 1874 25 ноември, 1885
    Алфонсо XIII 17 мај 1886 14 април 1931

Втора Шпанска републикаУреди

Претседатели на РепубликатаУреди

# Портрет Грб Име Од До Политичка партија
1     Никето Алкала Замора 10 декември, 1931 11 мај, 1936 Конзервативна републиканска партија
2     Мануел Азана 11 мај, 1936 3 март, 1939 Леви републиканци
Popular Front coalition

Шпанија под раководство на Франсиско Франко (1936-1975)Уреди

# Портрет Грб Име Од До
1   Франсиско Франко 1 април, 1939 20 ноември, 1975 |

Бурбонска династија — трета реставрацијаУреди

Портрет Грб Име Од До
    Хуан Карлос I 22 ноември 1975 19 јуни 2014
    Филип VI 19 јуни 2014 денес

ПоврзаноУреди