Жозеф Бонапарт

постар брат на Наполеон Бонапарт

Жозеф Бонапарт бил крал на Неапол и крал на Шпанија. Бил роден како Џузепе Наполеон Бонапарт на 7 јануари 1768 година. Тој е постариот брат на Наполеон Бонапарт. Работел како адвокат, политичар и дипломат, француски амбасадор во Рим. Во 1808 година станал крал на Шпанија. Веднаш по качувањето на престолот ја укинал Шпанската инквизиција. На неколкупати се обидел да го прифатат како крал во Шпанија, но без успех. Во негово време, Венецуела прогласила независност во 1810 година.

Жозеф Бонапарт
Крал на Шпанија
Жозеф Бонапарт, крал на Шпанија
Придружник наЖулие Клари
ДецаZénaïde Laetitia Julie Bonaparte (1801–1854) Charlotte Napoléone Bonaparte (1802–1839)
ДинастијаБонапартска династија
ТаткоКарло Бонапарт
МајкаЛетизија Рамолоно

По Битката кај Викторија во 1813 година абдицирал и се вратил во Франција. Во 1814 година бил командант при одбрана на Париз. По Битката кај Ватрело заминал во Америка, а во 1841 година се префрлил во Италија. Починал на 28 јули 1844 година.

Надворешни врскиУреди