Премиер на Македонија (службено Претседател на Владата на Република Северна Македонија; некогаш скратено ПВРСМ) — чиновник што стои на чело на Владата на Македонија како нејзин претседател. Со уставот од 1991 година и конституирањето на Македонија како независна држава, во државата се воспостави поинаков принцип на поделба на власта. Како носител на извршната власт беше назначена Владата на Македонија, со премиерот на нејзино чело.

  • Според Уставот на Македонија, претседателот на владата и министрите ги избира Собранието на Македонија, со мнозинство гласови од вкупниот број на пратеници (Член 90 од Уставот на РМ).
  • Собранието ја бира владата по предлог на мандатарот.
  • Мандатарот го добива својот мандат за состав на Владата од страна на Претседателот на Републиката во рок од 10 дена од конституирањето на Собранието и треба да биде од редот на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието.
  • Претседателот на владата и министрите уживаат имунитет и за нивниот имунитет одлучува Владата.
  • Оставката на претседателот на Владата, неговата смрт или трајната спреченост да ја врши функцијата, повлекуваат оставка на Владата.
  • Република Македонија од својата независност во 1991 имала вкупно тринаесет претседатели на Влада (меѓу кои еден претседател на преодна влада и 3 претседатели на техничка влада).
Премиер на Македонија
Функционер
Христијан Мицкоски

од 23 јуни 2024 г.
НазначувачСобрание на Македонија
Прв функционерЛазар Колишевски
16 април 1945
Плата2.540 €/месечно[1]
Мреж. местоvlada.mk

Список на премиери

уреди

Социјалистичка Република Македонија

уреди
Партија

      КПМ/СКМ

# Име
(Роден–Починал)
Фотографија Мандат Политичка партија
Министер за Македонија
1945
1 Емануел Чучков
(1901–1967)
  7 март 1945 1945 КПМ
Премиер
1945 - 1953
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
  16 април 1945 1953 КПМ (до 1952)
СКМ (од 1952)
Претседател на Извршниот совет
1953 - 1991
2 Лазар Колишевски
(1914–2001)
  1953 декември 1953 СКМ
3 Љупчо Арсов
(1910–1986)
  декември 1953 1961 СКМ
4 Александар Грличков
(1923–1990)
  1961 1965 СКМ
5 Никола Минчев
(1915–1997)
  1965 1968 СКМ
6 Ксенте Богоев
(1913–2008)
  1968 март 1974 СКМ
7 Благоја Попов
(1920–1992)
  март 1974 29 април 1982 СКМ
8 Драгољуб Ставрев
(1932–2003)
29 април 1982 јуни 1986 СКМ
9 Глигорије Гоговски
(1943–2022)
јуни 1986 27 јануари 1991 СКМ

Македонија

уреди
Партија

      СДСМ (до 2016)       СДСМ (по 2016)       ВМРО-ДПМНЕ       независен

Статус

      преодна влада

# Слика Име
(роден–починал)
Избори Мандат Партија Кабинет Коалиција Претседател
(мандат)
Почеток Крај Времетраење
1   Никола Кљусев
(1927–2008)
1990 20 март 1991 4 септември 1992 &100000000000000010000001 година и &10000000000000168000000168 дена независен Кљусев Експертска
влада
Киро
Глигоров

 
(1990–1999)
2   Бранко Црвенковски
(1962–)
4 септември 1992 20 декември 1994 &100000000000000060000006 години и &1000000000000008700000087 дена СДСМ Црвенковски I СДСМ
1994 20 декември 1994 30 ноември 1998 Црвенковски II
3   Љубчо Георгиевски
(1966–)
1998 30 ноември 1998 1 ноември 2002 &100000000000000030000003 години и &10000000000000336000000336 дена ВМРО-ДПМНЕ Влада на
Георгиевски
ВМРО-ДПМНЕ
Борис
Трајковски

 
(1999–2004)
(2)   Бранко Црвенковски
(1962–)
2002 1 ноември 2002 12 мај 2004 &100000000000000010000001 година и &10000000000000193000000193 дена СДСМ Црвенковски III СДСМ • ДУИ
Љупчо
Јордановски
[2]
(2004)
  Радмила Шекеринска
(1972–)
12 мај 2004 2 јуни 2004 &100000000000000000000000 години и &1000000000000002100000021 дена СДСМ Преодна
влада
Бранко
Црвенковски

 
(2004–2009)
4   Хари Костов
(1959–)
2 јуни 2004 18 ноември 2004 &100000000000000000000000 години и &10000000000000169000000169 дена Независен Костов
  Радмила Шекеринска
(1972–)
18 ноември 2004 12 декември 2004 &100000000000000000000000 години и &1000000000000002400000024 дена СДСМ Преодна
влада
5   Владо Бучковски
(1962–)
12 декември 2004 26 август 2006 &100000000000000010000001 година и &10000000000000257000000257 дена СДСМ Бучковски
6   Никола Груевски
(1970–)
2006 26 август 2006 26 јули 2008 &100000000000000090000009 години и &10000000000000145000000145 дена ВМРО-ДПМНЕ Груевски I ВМРО-ДПМНЕ • ДПА
2008 26 јули 2008 28 јули 2011 Груевски II ВМРО-ДПМНЕ • ДУИ
Ѓорѓе
Иванов

 
(2009–2019)
2011 28 јули 2011 19 јуни 2014 Груевски III
2014 19 јуни 2014 18 јануари 2016 Груевски IV
  Емил Димитриев
(1979–)
18 јануари 2016 1 јуни 2017 &100000000000000010000001 година и &10000000000000134000000134 дена ВМРО-ДПМНЕ Димитриев Техничка
влада
ВМРО-ДПМНЕ • СДСМ • ДУИ
7   Зоран Заев
(1974–)
2016 1 јуни 2017 3 јануари 2020 &100000000000000020000002 години и &10000000000000216000000216 дена СДСМ Заев I СДСМ • ДУИ • Беса • АА
СДСМ • ДУИ
Стево
Пендаровски

 
(2019–2024)
8   Оливер Спасовски
(1976–)
3 јануари 2020 31 август 2020 &100000000000000000000000 години и &10000000000000241000000241 дена СДСМ Спасовски Техничка
влада
СДСМ • ВМРО-ДПМНЕ • ДУИ
(7)   Зоран Заев
(1974–)
2020 31 август 2020 16 јануари 2022 &100000000000000010000001 година и &10000000000000138000000138 дена СДСМ Заев II СДСМ • ДУИ • Беса • ДОМ • ЛДП • ДС • ДПА
9   Димитар Ковачевски
(1974–)
16 јануари 2022 28 јануари 2024 &100000000000000020000002 години и &1000000000000001000000010 дена СДСМ Ковачевски СДСМ • ДУИ • ААА • ДОМ • ЛДП • ДС • ДПА
10   Талат Џафери
(1962–)
28 јануари 2024 23 јуни 2024 &100000000000000000000000 години и &10000000000000149000000149 дена ДУИ Џафери Техничка
влада
СДСМ • ВМРО-ДПМНЕ • ДУИ
Гордана
Сиљановска-
Давкова

 
(2024–)
10   Христијан Мицкоски
(1977–)
2024 23 јуни 2024 на должност &100000000000000000000000 години и &1000000000000003100000031 дена ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски ВМРО-ДПМНЕ • ДД • АА • Беса • ААА • ЗНАМ


Временска линија

уреди
Талат ЏафериДимитар КовачевскиЗоран ЗаевОливер СпасовскиЗоран ЗаевЕмил ДимитриевНикола ГруевскиВладо БучковскиХари КостовБранко ЦрвенковскиЉупчо ГеоргиевскиБранко ЦрвенковскиНикола КљусевГлигорие Гоговски

Наводи

уреди
  1. Функционерите ќе добијат по 1000 евра покачување на плата
  2. вршител на должноста претседател на државата

Поврзано

уреди