Втора влада на Бранко Црвенковски

3. влада на Македонија — избрана по парламентарните избори во 1994 година. На нејзино чело повторно е избран Бранко Црвенковски - еден од најмладите премиери во светот. Неговата влада владееше од 20 декември 1994 до 30 ноември 1998. Извршени се две реконструкции на владата, во февруари 1996 и мај 1997.

Втора влада на Бранко Црвенковски
Flag of Macedonia (1992–1995).svg Flag of Macedonia.svg
3. влада на Македонија
1994-1998
Branko Crvenkovski 1998 (cropped).jpg
Црвенковски во 1998
Конституирана20 декември 1994
Распуштена30 ноември 1998
Организација
ПретседателКиро Глигоров
ПремиерБранко Црвенковски
Статус во собраниеКоалициска влада
Историја
Избори1994
Претходен кабинетПрва влада на Бранко Црвенковски
Следен кабинетВлада на Љубчо Георгиевски

Состав на владата во 1994Уреди

Составот на Владата во 1994 година е следниот:[1]

Состав на владата по реконструкцијата во 1996Уреди

На 23 февруари 1996 година Собранието на Република Македонија изврши реконструкција на владата. Во нејзиниот состав влегуваат:[2]

Состав на владата по реконструкцијата во 1997Уреди

На 29 мај 1997 година Собранието на Република Македонија изврши нова реконструкција на владата. Во нејзиниот состав влегуваат:[3]

ИзвориУреди

  1. Службен весник на РМ, 67/94
  2. Службен весник на РМ, 10/96
  3. Службен весник на РМ, 24/97