Влада на Владо Бучковски

7. влада на Македонија — орган на извршната власт во Република Македонија која била избрана по оставката на претседателот на претходната влада, Хари Костов. Нејзин претседател бил Владо Бучковски, дотогашниот министер за одбрана. Владата на Владо Бучковски е избрана на 17 декември 2004 година и ја врши функцијата до 28 август 2006 година, кога по парламентарните избори 2006 година нова влада формира Никола Груевски.

Влада на Владо Бучковски
Flag of Macedonia.svg
7. влада на Македонија
2004-2006
Vlado Bučkovski 2005.jpg
Бучковски во 2005
Конституирана17 декември 2004
Распуштена28 август 2006
Организација
ПретседателБранко Црвенковски
ПремиерВладо Бучковски
Статус во собраниеКоалициска влада
Историја
Избори2002
Претходен кабинетВлада на Хари Костов
Следен кабинетПрва влада на Никола Груевски

Состав на владатаУреди

Составот на Владата во декември 2004 година е следниот:[1]

НаводиУреди

  1. Службен весник на РМ, 90/04.