Македонски парламентарни избори (1998)

Парламентарните избори 1998 година се одржани на 18 октомври и 1 ноември 1998 година. Победник на изборите беше ВМРО ДПМНЕ, која по изборите формира коалициска влада заедно со Демократска алтернатива и Демократската партија на Албанците.

Македонски парламентарни избори, 1998
Македонија
1994 ←
18 октомври и 1 ноември 1998 → 2002

120 мандати во Собранието
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Ljubco Georgievski (cropped).jpg
Branko Crvenkovski 5 April 2008 (cropped).jpg
Водач Љупчо Георгиевски Бранко Црвенковски Абдурахман Алити (ПДП)
Арбен Џафери (ДПА)
Партија ВМРО-ДПМНЕ СДСМ ПДП-ДПА (пропорционално гласање)
Последни избори 0 87 10 (ПДП)
- (ДПА)
Освоени места 49 (11 пропорционално и 38 мнозински) 27 (10 пропорционално и 17 мнозински) 8 (4 и 4, пропорционално, ПДП-ДПА)
Мнозински (ПДП) 10
Мнозински (ДПА) 7
Промена во местата 49 60 ПДП 4
ДПА 11
Добиени гласови Пропорционално
312.669
Мнозински
369.615 (прв круг)
373.001 (втор круг)
Пропорционално
279.799
Мнозински
278.766 (прв круг)
273.193 (втор круг)
Пропорционално (ПДП-ДПА)
214.360
Мнозински (ПДП)
132.430 (прв круг)
18.153 (втор круг)
Мнозински (ДПА)
53.469 (прв круг)
28.361 (втор круг)
Удел Пропорционално
28,10%
Мнозински
33,05% (прв круг)
47,87% (втор круг)
Пропорционално
25,14%
Мнозински
24,93% (прв круг)
35,06% (втор круг)
Пропорционално (ПДП-ДПА)
19,26%
Мнозински (ПДП)
11,84% (прв круг)
2,33% (втор круг)
Мнозински (ДПА)
4,78% (прв круг)
3,64% (втор круг)

  Четврта партија Петта партија
 
Васил Тупурковски.jpg
Petar Gošev 2000 (cropped).jpg
Водач Васил Тупурковски Петар Гошев
Партија ДА ЛДП - ДПМ
Освоени места 13 (4 пропорционално и 9 мнозински) 4 (2 пропорционално и 2 мнозински)
Промена во местата 13 4
Добиени гласови Пропорционално
119.352
Мнозински
6.907 (прв круг)
/ (втор круг)
Пропорционално
77.788
Мнозински
161.190 (прв круг)
34.766 (втор круг)
Удел Пропорционално
10,73%
Мнозински
0,62% (прв круг)
/ (втор круг)
Пропорционално
6,99%
Мнозински
10,39% (прв круг)
4,46% (втор круг)

Премиер пред изборите

Бранко Црвенковски
СДСМ

Избран за Премиер

Љупчо Георгиевски
ВМРО-ДПМНЕ

Дотогашниот изборен систем беше променет од мнозински со два круга во мешовит паралелен изборен систем. 85 мандати се распределуваа во едно-мандатни изборни единици, а останатите 35 мандати – преку пропорционалниот Донтов систем, при што целата држава беше една изборна единица. За пропорционалните листи беше воведен изборен праг од 5%.

Одзивот на гласањето за партиските листи беше 72,9%, а за мнозинската листа во првиот круг одзивот беше 72,9%, а во вториот круг - 69,4%.[1]

Резултати од пропорционалното гласање

уреди
Политички партии Освоени гласови % Освоени мандати
ВМРО ДПМНЕ 312.669 28,10 11
Социјалдемократски сојуз на Македонија 279.799 25,14 10
ПДП и ДПА 214.360 19,26 8 (4 и 4)
Демократска алтернатива 119.352 10,73 4
ЛДП и ДПМ 77.788 6,99 2
Социјалистичка партија на Македонија, ПЦЕР, ДПТ, ДППРМ и СДА 52.284 4,70 0
Демократска партија на Србите во Македонија 14.930 1,34 0
ВМРО ДОМ 11.577 1,04 0
Партија на пензионерите 5.970 0,54 0
МААК - Конзервативна партија 5.596 0,50 0
ВМРО - Демократска партија 3.746 0,34 0
Граѓанска либерална партија на Македонија 3.393 0,30 0
Сојуз на комунистите на Македонија 2.756 0,25 0
Социјалистичка христијанска партија на Македонија 2.186 0,20 0
Комунистичка партија на Македонија 2.058 0,18 0
Работничка партија 1.528 0,14 0
Група избирачи 2.762 0,25 0
Неважечки гласови 33.703 2,9 /
Вкупно 1.146.457 100 35
Регистрирани гласачи/одзив 1.572.976 72,9 /

Извор: Собрание на Република Македонија, Благоја Нинески „Изборите, медиумите и партиите во Македонија 1990-2000“, „Студентски збор“, Скопје, 2001, 64, 194-195 стр. и Цане Мојаноски, „Летопис на македонската демократија“, „Пакунг“, Скопје, 2000, 71 стр.

Добиени гласови и мандати според мнозинската листа

уреди
Политички партии Освоени гласови (прв круг) % Освоени гласови (втор круг) % Освоени мандати
ВМРО ДПМНЕ и Демократска алтернатива 369.615 33,05 373.001 47,87 47 (38 и 9)
Социјалдемократски сојуз на Македонија 278.766 24,93 273.193 35,06 17
ЛДП и ДПМ 161.190 10,39 34.766 4,46 2
Партија за демократски просперитет 132.430 11,84 18.153 2,33 10
Социјалистичка партија на Македонија 60.542 5,41 12.534 1,61 1
Демократска партија на Албанците 53.469 4,78 28.361 3,64 7
Демократска партија на Србите во Македонија 11.841 1,06 / / 0
Независен 11.398 1,02 5.128 0,66 0
СПМ, ПЦЕР, ДПТ, ДППРМ и СДА 10.962 0,98 3.679 0,47 0
СДСМ и СДПМ 9.411 0,84 5.450 0,70 0
ВМРО - Демократска партија 9.050 0,81 / / 0
МААК - Конзервативна партија, МА и ДП 8.367 0,75 / / 0
ВМРО-ДПМНЕ 6.927 0,62 8.195 1,05 0
Демократска алтернатива 6.907 0,62 / / 0
Партија за демократска акција - Вистински пат 5.774 0,51 4.774 0,61 0
Демократска партија на Турците 3.933 0,35 / / 0
ВМРО ДПМНЕ, ДА и Лига за демократија 3.615 0,32 4.695 0,60 0
Сојуз на Ромите од Македонија 3.577 0,32 7.294 0,94 1
Останати 15.636 1,40 / / 0
Неважечки гласови 27.946 2,4 14.481 1,8 /
Вкупно 1.146.335 100 793.674 100 85
Регистрирани гласачи/одзив 1.572.976 72,9 1.142.926 69,4 /

Извор: Собрание на Република Македонија, Благоја Нинески „Изборите, медиумите и партиите во Македонија 1990-2000“, „Студентски збор“, Скопје, 2001, 64, 194-195 стр. и Цане Мојаноски, „Летопис на македонската демократија“, „Пакунг“, Скопје, 2000, 72 стр.

Вкупно освоени мандати

уреди
Политички партии Мнозинска листа Пропорционална листа Вкупно освоени мандати +/-
ВМРО ДПМНЕ 38 11 49 49
Социјалдемократски сојуз на Македонија 17 10 27 60
Партија за демократски просперитет 10 4 14 4
Демократска алтернатива 9 4 13 13
Демократска партија на Албанците 7 4 11 11
Либерално демократска партија 2 2 4 2
Социјалистичка партија на Македонија 1 0 1 8
Сојуз на Ромите од Македонија 1 0 1 1
Вкупно 85 35 120

Наводи

уреди
  1. Цане Мојаноски, „Летопис на македонската демократија“, „Пакунг“, Скопје, 2000, 71 стр.

Надворешни врски

уреди