Влада на Љубчо Георгиевски

21. влада на Македонија е избрана по парламентарните избори во 1998 година и доаѓањето на власт на коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ. Љубчо Георгиевски ја врши функцијата премиер во периодот од 30 ноември 1998 до 1 ноември 2002. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: на 19 мај 1999, 27 декември 1999, 27 јули 2000, 30 ноември 2000 и мај 2001 година, кога, за време на вооружениот конфликт во Македонија е формирана широка коалиција во чиј состав влегува и СДСМ. Министрите од СДСМ поднесуваат оставки на 22 ноември 2001 година, по што беа избрани нови министри во владата на премиерот Георгиевски.

Влада на Љубчо Георгиевски
Георгиевски

21. влада на Македонија
1998-2002
Георгиевски
Конституирана30 ноември 1998
Распуштена1 ноември 2004
Организација
ПретседателКиро Глигоров (до ноември 1999)
Борис Трајковски (по ноември 1999)
ПремиерЉубчо Георгиевски
Статус во собраниеКоалициска влада
Историја
Избори1998
Претходен кабинетЦрвенковски II
Следен кабинетЦрвенковски III

Состав на владата во 1998

уреди

Во составот на владата при нејзиниот избор по изборите влегуваат следните лица:[1][2]

Реконструкција на владата од мај 1999

уреди

Во текот на Косовската војна, на 19 мај 1999 година е извршена промена на четири министри во владата:[3]

Состав на владата од декември 1999

уреди

Составот на владата од декември 1999 година е следниот:[4]

Состав на владата од јули 2000

уреди

Составот на владата од јули 2000 година е следниот:[5]

Реконструкција на владата од ноември 2000

уреди

На 30 ноември 2000 година е извршена промена на пет членови во владата:[6]

Состав на владата од мај 2001

уреди

Составот на владата од 13 мај 2001 година е следниот:[7]

Реконструкција на владата од ноември 2001

уреди

На 23 ноември 2001 година се разрешени четирите министри од редовите на СДСМ[8] и на нивно место на 30 ноември 2001 година се избрани нови членови во владата:[9]

Наводи

уреди
  1. Службен весник на РМ, 58/98.
  2. Службен весник на РМ, 4/99.
  3. Службен весник на РМ, 30/99.
  4. Службен весник на РМ, 84/99
  5. Службен весник на РМ, 62/2000
  6. Службен весник на РМ, 101/2000.
  7. Службен весник на РМ, 37/01.
  8. Службен весник на РМ, 94/01.
  9. Службен весник на РМ, 95/01.