Љупчо Јордановски

Политичар од Македонија

Љупчо Јордановски (13 февруари 1953, Штип7 октомври 2010, Скопје, Македонија[1]) — македонски политичар, професор и сеизмолог, претседател на Партијата на слободни демократи и поранешен претседател на Собранието на Република Македонија.

Љупчо Јордановски
VI Претседател на Собранието
На должноста
18 ноември 2003 – 1 август 2006
Претседател Борис Трајковски
Бранко Црвенковски
Претходник Никола Поповски
Наследник Љубиша Георгиевски
Претседател на Република Македонија (В.Д.)
На должноста
26 февруари 2004 – 12 мај 2004
Претходник Борис Трајковски
Наследник Бранко Црвенковски
Лични податоци
Роден(а) 13 февруари 1953
Штип, СФРЈ
денес Македонија
Починал(а) 7 октомври 2010
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Партија СДСМ
Партија на слободни демократи
Професија сеизмолог, професор, правник, политичар
Вероисповед православен христијанин

Бил оженет и татко на три деца. Во 1975 станал дипломиран електротехнички инженер на Електротехнички факултет при Загребски универзитет. Докторирал на Универзитетот Јужна Калифорнија во САД во 1985. Беше активен на политичката сцена во 2000-тите.

Академски звања уреди

  • 19982003: редовен професор при Сеизмолошката опсерваторија, Институт за физика на Природно-математичкиот факултет, Универзитет „Свети Кирил и Методиј“
  • 19951999: редовен професор на Рударско-металуршкиот факултет, Универзитет „Свети Кирил и Методиј“ — Штип
  • 19921995: вонреден професор при Сеизмолошката опсерваторија на Природно-математичкиот факултет, Универзитет "Свети Кирил и Методиј" — Скопје.
  • 19871992: доцент при Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС), Универзитет "Свети Кирил и Методиј" — Скопје
  • 19781987: асистент при ИЗИИС — Скопје
  • 19821985: асистент на Катедрата за градежништво на Универзитетот на Јужна Калифорнија, Лос Анџелес, Калифорнија

Политички ангажмани уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

Политички функции
Претходник
Никола Поповски
Претседател на Собранието на Македонија
2003–2006
Наследник
Љубиша Георгиевски