Одбојка на Летните олимписки игри

Одбојката — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Токио во 1964 година, и оттогаш постојано е вклучена во програмата на Олимписките игри.

Одбојка на Летните олимписки игри
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

ИсторијаУреди

Историјата на олимписката одбојка започнува од Олимписките игри 1924 во Париз, каде одбојката била претставена како дел од американските спортови. Дискусиите на овој предлог за дополнување на олимписката програма, сепак, станале дури по Втората светска војна, по основањето на FIVB и дел од континенталните конфедерации. Во 1957 година бил одржан посебен турнир за време на 53-тата сесија на МОК во Софија, со поддршка на ова барање. Натпреварувањето имало успех и одбојката официјално била вклучена во програмата на Летните олимписки игри 1964.

УчеснициУреди

МажиУреди

Земја 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
  Алжир               12           1
  Аргентина           6 3   8 4 =5   =5 6
  Австралија                   8 =11   =9 3
  Белгија   8                       1
  Бразил 7 9 8 7 5 2 4 1 5 6 1 2 2 13
  Бугарија 5 6 4   2   6   7     =5 4 8
  Канада       9   4   10           3
  Кина           7           =5   2
  Куба     10 3 7     4 6 7       6
  Чехословачка 2 3 6 5 8                 5
  Египет       WD   10       =11   =11   4
  Франција             8 11     =9     3
  Источна Германија   4 2                     2
  Западна Германија     11                     1
  Германија                       =9 =5 2
  Велика Британија                         =11 1
  Грција                     =5     1
  Унгарија 6                         1
  Италија       8 9 3 9 5 2 3 2 4 3 10
  Јапонија 3 2 1 4   8 10 6       =11   8
  Јужна Кореја 10   7 6   5 11 9 =9 =9       8
  Либија         10                 1
  Мексико   10                       1
  Холандија 8           5 2 1 5 =9     6
  Полска   5 9 1 4       =11   =5 =5 =5 8
  Романија 4   5   3                 3
  СССР 1 1 3 2 1   2             6
  Обединета екипа               7           1
  Русија                 4 2 3 3 1 5
  Југославија         6                 1
  Yugoslavia                 3 1       2
  Србија и Црна Гора                     =5     1
  Србија                       =5 =9 2
  Шпанија               8   =9       2
  Шведска             7             1
  Тунис     12     9 12   =11   =11   =11 6
  САД 9 7       1 1 3 =9 =11 4 1 =5 10
  Венецуела                       =9   1
Вкупно 10 10 12 10 10 10 12 12 12 12 12 12 12 136

ЖениУреди

Земја 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
  Алжир =11 =11 2
  Австралија =9 1
  Бразил 7 7 6 4 3 3 4 1 1 9
  Бугарија 3 1
  Канада 8 8 =9 3
  Кина 1 3 7 2 5 1 3 =5 8
  Хрватска 7 1
  Куба 6 5 5 1 1 1 3 4 8
  Чехословачка 6 7 2
  Доминиканска Република =11 =5 2
  Германија 8 6 =9 3
  Источна Германија 6 2 5 3
  Западна Германија 8 6 2
  Велика Британија =9 1
  Грција =9 1
  Унгарија 5 4 4 3
  Италија =9 =5 =5 =5 4
  Јапонија 1 2 2 1 3 4 5 =9 =5 =5 3 11
  Казахстан =9 1
  Кенија =11 =11 2
  Северна Кореја 3 1
  Јужна Кореја 6 5 4 3 5 8 6 8 =5 4 10
  Мексико 7 1
  Холандија 6 5 2
  Перу 4 7 6 4 2 =11 =11 7
  Полска 3 3 =9 3
  Романија 4 8 2
  Русија 4 2 2 =5 =5 5
  Србија =5 =11 2
  Шпанија 8 1
  СССР 2 1 1 2 1 1 6
  Турција =9 1
  Украина =11 1
  Обединета екипа 2 1
  САД 5 8 2 7 3 7 4 =5 2 2 10
  Венецуела =11 1
Вкупно екипи 6 8 8 8 8 8 8 8 12 12 12 12 12

ПобеднициУреди

МажиУреди

Година Домаќин Натпревар за злато Натпревар за бронза Број на репрезентации
Шампиони Резултат Финалисти 3то место Резултат 4то место
1964
детали
 
Токио
 
СССР
Групна фаза  
Чехословачка
 
Јапонија
Групна фаза  
Романија
10
1968
детали
 
Град Мексико
 
СССР
Групна фаза  
Јапонија
 
Чехословачка
Групна фаза  
ГДР
10
1972
детали
  Западна Германија
Минхен
 
Јапонија
3–1  
ГДР
 
СССР
3–0  
Бугарија
12
1976
детали
 
Монреал
 
Полска
3–2  
СССР
 
Куба
3–0  
Јапонија
10
1980
детали
 
Москва
 
СССР
3–1  
Бугарија
 
Романија
3–1  
Полска
10
1984
детали
 
Лос Анджелис
 
САД
3–0  
Бразил
 
Италија
3–0  
Канада
10
1988
детали
 
Сеул
 
САД
3–1  
СССР
 
Аргентина
3–2  
Бразил
12
1992
детали
 
Барселона
 
Бразил
3–0  
Холандија
 
САД
3–1  
Куба
12
1996
детали
 
Атланта
 
Холандија
3–2  
Италија
 
Југославија
3–1  
Русија
12
2000
детали
 
Сидни
 
Југославија
3–0  
Русија
 
Италија
3–0  
Аргентина
12
2004
детали
 
Атина
 
Бразил
3–1  
Италија
 
Русија
3–0  
САД
12
2008
детали
 
Пекинг
 
САД
3–1  
Бразил
 
Русија
3–0  
Италија
12
2012
детали
 
Лондон
 
Русија
3–2  
Бразил
 
Италија
3–1  
Бугарија
12
2016
детали
 
Рио де Жанеиро

ЖениУреди

Година Домаќин Натпревар за злато Натпревар за бронза Број на репрезентации
Шампиони Резултат Финалисти 3то место Резултат 4то место
1964
детали
 
Токио
 
Јапонија
Групна фаза  
СССР
 
Полска
Групна фаза  
Романија
6
1968
детали
 
Град Мексико
 
СССР
Групна фаза  
Јапонија
 
Полска
Групна фаза  
Перу
8
1972
детали
 
Минхен
 
СССР
3–2  
Јапонија
 
Северна Кореја
3–0  
Јужна Кореја
8
1976
детали
 
Монреал
 
Јапонија
3–0  
СССР
 
Јужна Кореја
3–1  
Унгарија
8
1980
детали
 
Москва
 
СССР
3–1  
ГДР
 
Бугарија
3–2  
Унгарија
8
1984
детали
 
Лос Анџелес
 
Кина
3–0  
САД
 
Јапонија
3–1  
Перу
8
1988
детали
 
Сеул
 
СССР
3–2  
Перу
 
Кина
3–0  
Јапонија
8
1992
детали
 
Барселона
 
Куба
3–1  
Обединета екипа
 
САД
3–0  
Бразил
8
1996
детали
 
Атланта
 
Куба
3–1  
Кина
 
Бразил
3–2  
Русија
8
2000
детали
 
Сидни
 
Куба
3–2  
Русија
 
Бразил
3–0  
САД
12
2004
детали
 
Атина
 
Кина
3–2  
Русија
 
Куба
3–1  
Бразил
12
2008
детали
 
Пекинг
 
Бразил
3–1  
САД
 
Кина
3–1  
Куба
12
2012
детали
 
Лондон
 
Бразил
3–1  
САД
 
Јапонија
3–0  
Јужна Кореја
12
2016
детали
 
Рио де Жанеиро

Освојувачи на медалУреди

ВкупноУреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 7 4 1 12
2   Бразил 4 3 2 9
3   Јапонија 3 3 3 9
4   САД 3 3 2 8
5   Куба 3 0 2 5
6   Кина 2 1 2 5
7   Русија 1 3 2 6
8   Холандија 1 1 0 2
9   Полска 1 0 2 3
10   Yugoslavia 1 0 1 2
11   Италија 0 2 3 5
12   Источна Германија 0 2 0 2
13   Бугарија 0 1 1 2
  Чехословачка 0 1 1 2
15   Перу 0 1 0 1
  Обединета екипа 0 1 0 1
17   Аргентина 0 0 1 1
  Северна Кореја 0 0 1 1
  Јужна Кореја 0 0 1 1
  Романија 0 0 1 1
Вкупно 26 26 26 78

МажиУреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 3 2 1 6
2   САД 3 0 1 4
3   Бразил 2 3 0 5
4   Русија 1 1 2 4
5   Јапонија 1 1 1 3
6   Холандија 1 1 0 2
7   Yugoslavia 1 0 1 2
8   Полска 1 0 0 1
9   Италија 0 2 3 5
10   Чехословачка 0 1 1 2
11   Бугарија 0 1 0 1
  Источна Германија 0 1 0 1
13   Аргентина 0 0 1 1
  Куба 0 0 1 1
  Романија 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39

ЖениУреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 4 2 0 6
2   Куба 3 0 1 4
3   Јапонија 2 2 2 6
4   Кина 2 1 2 5
5   Бразил 2 0 2 4
6   САД 0 3 1 4
7   Русија 0 2 0 2
8   Источна Германија 0 1 0 1
  Перу 0 1 0 1
  Обединета екипа 0 1 0 1
11   Полска 0 0 2 2
12   Бугарија 0 0 1 1
  Северна Кореја 0 0 1 1
  Јужна Кореја 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39

Надворешни врскиУреди