Одбојка на Летните олимписки игри 1964 (мажи)

Одбојката на Летните олимписки игри 1964 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Токио, Јапонија. На турнирот учествувале вкупно 10 репрезентации.

Одбојка на Летните олимписки игри 1964 (мажи)
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил СССР, второто Чехословачка и третото Јапонија.

Групна фазаУреди

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1   СССР 17 8 1 25 5 5.000 415 279 1.487
2   Чехословачка 17 8 1 26 10 2.600 486 399 1.218
3   Јапонија 16 7 2 22 12 1.833 475 372 1.277
4   Романија 15 6 3 19 15 1.267 432 394 1.096
5   Бугарија 14 5 4 20 16 1.250 464 429 1.082
6   Унгарија 13 4 5 18 18 1.000 449 466 0.964
7   Бразил 12 3 6 13 23 0.565 410 474 0.865
8   Холандија 11 2 7 11 24 0.458 378 482 0.784
9   САД 11 2 7 10 23 0.435 360 450 0.800
10   Јужна Кореја 9 0 9 9 27 0.333 376 500 0.752
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
13 окт. САД   3–0   Холандија 15–10 15–13 15–6     45–29
13 окт. Чехословачка   3–2   Унгарија 15–10 12–15 13–15 15–9 15–10 70–59
13 окт. СССР   3–0   Романија 15–8 15–10 15–9     45–27
13 окт. Јапонија   3–0   Јужна Кореја 17–15 15–8 15–3     47–26
13 окт. Бугарија   3–0   Бразил 16–14 15–10 15–6     46–30
14 окт. СССР   3–0   Холандија 15–8 15–3 15–11     45–22
14 окт. Романија   3–0   Бразил 15–6 15–5 15–5     45–16
14 окт. Чехословачка   3–2   Бугарија 15–13 13–15 15–11 7–15 15–11 65–65
14 окт. САД   3–2   Јужна Кореја 16–14 4–15 4–15 15–10 15–11 54–65
14 окт. Унгарија   3–0   Јапонија 15–12 15–8 15–12     45–32
15 окт. Романија   3–2   Бугарија 15–6 11–15 5–15 15–13 15–8 61–57
15 окт. СССР   3–0   Јужна Кореја 15–7 15–5 15–6     45–18
15 окт. Холандија   3–2   Бразил 14–16 15–11 15–12 6–15 16–14 66–68
15 окт. Чехословачка   3–1   Јапонија 9–15 15–13 15–12 15–13   54–53
15 окт. Унгарија   3–0   САД 15–12 15–13 15–8     45–33
17 окт. Јапонија   3–1   Бугарија 15–10 12–15 15–6 15–10   57–41
17 окт. Чехословачка   3–0   САД 15–7 15–13 16–14     46–34
17 окт. Бразил   3–1   Јужна Кореја 15–12 15–8 14–16 16–14   60–50
17 окт. Романија   3–0   Холандија 15–9 15–6 15–13     45–28
17 окт. СССР   3–0   Унгарија 15–9 15–13 15–11     45–33
18 окт. Романија   3–2   Јужна Кореја 15–9 14–16 8–15 15–9 15–9 67–58
18 окт. Бугарија   3–2   Холандија 15–11 8–15 15–8 14–16 15–8 67–58
18 окт. Јапонија   3–1   САД 15–12 15–10 13–15 15–11   58–48
18 окт. Бразил   3–2   Унгарија 15–4 13–15 11–15 16–14 15–11 70–59
18 окт. СССР   3–2   Чехословачка 15–9 15–8 5–15 10–15 15–7 60–54
19 окт. Бугарија   3–0   САД 15–9 15–13 15–7     45–29
19 окт. Холандија   3–1   Јужна Кореја 13–15 15–7 16–14 15–8   59–44
19 окт. Чехословачка   3–0   Бразил 15–5 15–6 15–10     45–21
19 окт. Јапонија   3–1   СССР 14–16 15–5 15–8 15–10   59–39
19 окт. Романија   3–1   Унгарија 15–6 12–15 15–10 16–14   58–45
21 окт. Јапонија   3–2   Бразил 15–12 15–9 12–15 7–15 15–11 64–62
21 окт. Бугарија   3–1   Јужна Кореја 15–4 12–15 15–11 15–9   57–39
21 окт. Унгарија   3–1   Холандија 15–4 8–15 15–11 15–12   53–42
21 окт. СССР   3–0   САД 15–6 15–5 15–4     45–15
21 окт. Чехословачка   3–1   Романија 15–11 7–15 15–12 15–12   52–50
22 окт. Унгарија   3–2   Јужна Кореја 17–15 6–15 13–15 15–8 15–6 66–59
22 окт. Чехословачка   3–1   Холандија 10–15 15–10 15–9 15–6   55–40
22 окт. СССР   3–0   Бугарија 15–2 16–14 15–13     46–29
22 окт. Бразил   3–2   САД 5–15 11–15 15–9 15–6 15–9 61–54
22 окт. Јапонија   3–0   Романија 15–6 15–9 15–8     45–23
23 окт. СССР   3–0   Бразил 15–7 15–6 15–9     45–22
23 окт. Јапонија   3–1   Холандија 15–17 15–4 15–8 15–5   60–34
23 окт. Чехословачка   3–0   Јужна Кореја 15–1 15–7 15–9     45–17
23 окт. Романија   3–1   САД 11–15 15–9 15–11 15–13   56–48
23 окт. Бугарија   3–1   Унгарија 15–9 15–12 12–15 15–8   57–44

ТабелаУреди

Место Екипа
    СССР
    Чехословачка
    Јапонија
4   Романија
5   Бугарија
6   Унгарија
7   Бразил
8   Холандија
9   САД
10   Јужна Кореја

 Олимписки шампион 
 
СССР
Прва титула
Состав
Иван Бугаенков, Николај Буробин, Јуриј Чесноков, Важа Качарава, Валерија Калачихин, Виталиј Коваленко, Станислав Љугајло, Георгиј Мондзолевски, Јуриј Појарков, Едуард Сибирјаков, Јуриј Венгеровски, Димитриј Воскобојников
Селектор
непознато

Надворешни врскиУреди