Мировен корпус
Податоци за органот
Основан март 1 1961 (1961-03-01)
Надлежност Влада на Соединетите Држави
Седиште Вашингтон
Годишен буџет 410.5 милиони US$
(ФГ 2020)[1]
Раководители Карол Спан
(извршен директор)
Дејв Нобл
(началник на генералштабот)
Мрежно место
peacecorps.gov

Мировeн корпус ― независна агенција и програма на владата на Соединетите Држави која обучува и ангажира доброволци за давање меѓународна развојна помош. Била основана во март 1961 година со извршна наредба на претседателот Џон Кенеди[note 1] и овластена од Конгресот следниот септември со Законот на мировен корпус.[2]

Кенеди прв пат јавно го предложил Мировниот корпус за време на неговата претседателска кампања во 1960 година како начин за подобрување на глобалната слика и водство на Соединетите Држави во Студената војна; тој го навел распоредувањето на квалификувани граѓани на Советскиот Сојуз „во странство во служба на светскиот комунизам“ и тврдел дека САД мора да го сторат истото за да ги унапредат вредностите како што се демократијата и слободата.[3] Мировниот корпус бил формално основан во рок од три месеци од претседателствувањето на Кенеди, добивајќи и двопартиска конгресна поддршка и поддршка од народот, особено меѓу неодамна дипломираните универзитети.[3]

Службената цел на Мировниот корпус е да им помогне на земјите во развој преку обезбедување на квалификувани работници во области како што се образованието, здравството, претприемништвото, зајакнувањето на жените и развојот на заедницата. Доброволците се граѓани на САД, обично со високо образование, кои се назначени на конкретни проекти во одредени земји врз основа на нивните квалификации и искуство; тие често работат со други засегнати страни, влади, училишта, непрофитни организации, невладини организации и претприемачи.[4] По тримесечна техничка обука, членовите на Мировниот корпус се очекува да служат најмалку две години во земјата домаќин, по што може да побараат продолжување на службата.[5] Доброволците силно се охрабруваат да ги почитуваат месните обичаи, да го научат преовладувачкиот јазик и да живеат во споредливи услови.[4]

Покрај својата техничка мисија, Мировниот корпус има за цел да промовира меѓусебно разбирање меѓу луѓето од САД и странските народи и со тоа проширувањето да ја подобри меѓународната положба на САД.[3]

Во својата девствена година, Мировниот корпус имал 900 доброволци кои служеле во 16 земји, достигнувајќи го својот врв во 1966 година со 15.556 доброволци во 52 земји. По буџетските кратења во 1989 година, бројот на доброволци бил намален на 5.100, иако последователните зголемувања на финансирањето довеле до обновен раст во 21 век; до својата 50-годишнина во 2011 година, имал над 8.500 доброволци кои служеле во 77 земји. Од неговото основање, повеќе од 240.000 луѓе се приклучиле на Мировниот корпус и служеле во 142 земји.[6]

Историја уреди

1950–1959 година уреди

 
Џон Ф. Кенеди ги поздравува доброволците на 28 август, 1961 година

Во 1950 година, Волтер Ројтер, претседател на Обединетите авто-работници, во написот со наслов „Предлог за целосна мировна офанзива“, предложил Соединетите Држави да основаат доброволна агенција за младите жители на САД кои ќе бидат испратени низ целиот свет за да ги исполнат хуманитарните и развојни цели.[7] Последователно, во текот на 1950-тите, Ројтер држел говори за постигнување следниов ефект:

Веќе долго време велам дека верувам дека колку повеќе млади Американци кои се обучени да се придружуваат со други млади луѓе во светот, ќе бидат испратени во странство со правилото на логаритмари, учебници и медицински комплет за да им помогнат на луѓето да си помогнат со алатките на мирот, толку помалку млади луѓе ќе треба да бидат испратени со пушки и воено оружје.[8][9]

Покрај тоа, последователно со крајот на Втората светска војна, различни членови на Конгресот на Соединетите Држави предложиле нацрт-закони за основање волонтерски организации во земјите во развој. Во декември 1951 година, претставникот Џон Кенеди (Д-Масачусетс) предложил на група дека „младите дипломирани студенти ќе најдат исполнет живот во носењето технички совети и помош на обесправениот и заостанат Близок Исток... Во тој повик, овие луѓе би ја следеле конструктивната работа што ја направиле верските мисионери во овие земји во изминатите 100 години.“[10]:337–338 Во 1952 година, сенаторот Бриен Мекмахон (Д-Конектикат) предложил „војска“ од млади луѓе да дејствуваат како „мисионери на демократијата“.[11] Приватно финансираните нерелигиозни организации почнале да испраќаат доброволци во странство во текот на 1950-тите. Додека Кенеди е заслужен за создавањето на Мировниот корпус како претседател, првата иницијатива дошла од сенаторот Хуберт Х. Хемфри Помладиот (Д- Минесота), кој го претставил првиот предлог-закон за создавање на Мировниот корпус во 1957 година ― три години пред Кенеди, како претседателски кандидат, би ја покренал идејата за време на предизборниот говор на Универзитетот во Мичиген. Во својот саможивотопис Образованието на јавен човек, Хемфри напишал:

Имаше три нацрт-закони од особено емотивно значење за мене: Мировниот корпус, агенција за разоружување и Договорот за забрана на јадрени тестови. Претседателот, знаејќи како се чувствувам, ме замоли да воведам законска регулатива за сите тројца. Првиот предлог-закон за Мировниот корпус го воведов во 1957 година. Тој не наиде на голем ентузијазам. Некои традиционални дипломати се потресоа од помислата на илјадници млади Американци расфрлани низ нивниот свет. Многу сенатори, вклучително и либералните, сметаа дека таа е глупава и неостварлива идеја. Сега, кога еден млад претседател го повика неговото усвојување, тоа стана возможно и ние брзо го протуркавме низ Сенатот. Сега е модерно да се препорача дека волонтерите на Мировниот корпус стекнале исто толку или повеќе, од нивното искуство како и земјите во кои работеле. Тоа можеби е точно, но не треба да ја понижува нивната работа. Тие допреа до многу животи и ги направија подобри.[12]


 
Поранешниот штаб на Мировниот корпус на 20. Улица бр. 1111, северозападно во центарот на Вашингтон.

Меѓутоа, дури во 1959 година, идејата добила сериозно внимание во Вашингтон кога конгресменот Хенри С. Ројс од Висконсин предложил „Младински корпус во четири точки“. Во 1960 година, тој и сенаторот Ричард Л. Нојбергер од Орегон претставил идентични мерки повикувајќи за невладина студија на идејата за „советување и пракичност“. Заедно Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом и Комитетот за надворешни односи на Сенатот ја поддржале студијата, а второспоменатите го запишале предлогот на Ројс во тековното законодавство за заемна безбедност. Во овој образец станал закон во јуни 1960 година. Во август бил донесен Закон за меѓусебни безбедносни резервации, ставајќи на располагање 10.000 долари за студијата, а во ноември ИЦА склучила договор со Морис Албертсон, Ендру Е. Рајс и Полин Е. Бирки од Фондацијата за истражување на Државниот универзитет во Колорадо[13] за студијата.[14][15]

1960–1969 година уреди

Во август 1960 година, по Демократската национална конвенција од 1960 година, Волтер Ројтер го посетил Џон Кенеди во комплексот Кенеди во Ханиспорт за да разговара за платформата на Кенеди и персоналот на идната администрација.[16] Токму таму Ројтер го натерал Кенеди да се заложи за создавање на извршната агенција која ќе стане Мировен корпус.[16] Под водство на Ројтер, Обединетите автоработници претходно истото лето составиле платформа за политика која вклучувала „младински мировен корпус“ што треба да биде испратен во земјите во развој.[17] Последователно, на повик на Ројтер,[18] Џон Кенеди на најавил идејата за ваква организација на 14 октомври 1960 година, на доцна ноќниот предизборен говор на Универзитетот во Мичиген во Ен Арбор на скалите на Мичигенскиот сојуз.[19][20] Тој подоцна ја нарекол предложената организација „Мировен корпус“. Обележје од месинг го одбележува местото каде што стоел Кенеди. Во неделите по изборите во 1960 година, студиската група на Државниот универзитет во Колорадо ја објави својата изводливост неколку дена пред претседателската инаугурација на Кенеди во јануари 1961 година.[21]

Критичарите се спротивставиле на програмата. Противникот на Кенеди, Ричард Никсон, предвидел дека тоа ќе стане „култ на ескапизам“ и „рај за затајувачите на нацртот“.[22][23][24]

Други се сомневале дали неодамна дипломираните ги имаат потребните вештини и зрелост за таква задача. Идејата била популарна меѓу студентите, сепак, и Кенеди ја продолжил, барајќи од почитуваните академици како Макс Миликан и Честер Боулс да му помогнат да ја претстави организацијата и нејзините цели. За време на неговото отворачко обраќање, Кенеди повторно ветил дека ќе ја создаде програмата: „И така, мои колеги Американци: не прашувајте што може вашата земја да направи за вас - прашувајте што можете да направите за вашата земја“.[25] Претседателот Кенеди во говорот во Белата куќа на 22 јуни 1962 година, „Забелешки до студентските доброволци кои учествуваат во операцијата „Крстопат Африка“, признал дека операцијата „Крстопати Африка “ била основа за развојот на Мировниот корпус. „Оваа група и овој напор навистина беа прогенитори на Мировниот корпус и она што оваа организација го прави неколку години доведе до воспоставување на она што сметам дека е најохрабрувачкиот показател за желбата за служба не само во оваа земја. но насекаде низ светот што го видовме во последниве години“.[26] Мрежната страница на Мировниот корпус го одговорила прашањето „Кој го вдахнал создавањето на Мировниот корпус?“ сознавајќи дека Мировниот корпус бил заснован на Операцијата „Крстопати Африка“ основана од Џејмс Х. Робинсон.[27]

На 1 март 1961 година, Кенеди го потпишаl Извршниот налог 10924 со кој службено бил основан Мировниот корпус. Загрижен поради растечкиот бран на револуционерни чувства во Третиот свет, Кенеди го гледаше Мировниот корпус како средство за спротивставување на стереотипот на „Грдиот американски“ и „јенкискиот империјализам“, особено во новите нации во постколонијална Африка и Азија. Кенеди го назначи својот зет, Сарџент Шрајвер, за прв директор на програмата. Шрајвер ја обнови организацијата и неговиот тинк-тенк ги наведе целите на организацијата и го постави првичниот број на доброволци. Мировниот корпус започна со регрутирање во јули 1962 година; Боб Хоуп сними радио и телевизиски објави кои ја поздравуваат програмата.

Водечки критичар на Мировниот корпус бил претставникот Ото Пасман од 5-тиот конгресен округ на Луизијана, со седиште во врска со Монро. Критичарите го нарекоа Пасман „Ото Грозни“ затоа што се обиде да ја спречи програмата со намалување на нејзиното финансирање на минимални нивоа. На крајот, тоа ќе биде претседателот Никсон, кој и покрај неговиот претходен скептицизам го спаси Мировниот корпус по 1969 година од конгресниот нож на Пасман.[28]

До околу 1967 година, кандидатите мораа да поминат тест за „општа способност“ (познавање на различни вештини потребни за задачите на Мировниот корпус) и јазична способност.  По обраќањето на Кенеди, кој бил претставен од свештеникот. Расел Фулер од Меморијалната христијанска црква, Христовите ученици, на 28 август 1961 година, првата група доброволци замина за Гана и Танзанија, познати како Тангањика во тоа време.[29] Програмата била формално одобрена од Конгресот на 22 септември 1961 година и во рок од две години над 7.300 доброволци служеле во 44 земји. Овој број се зголеми на 15.000 во јуни 1966 година, што е најголем број во историјата на организацијата.[30]

Организацијата доживеала контроверзии во првата година од работењето. На 13 октомври 1961 година, разгледница од доброволец по име Марџери Џејн Мишелмор во Нигерија до пријателка во Соединетите Држави ја опишала нејзината ситуација во Нигерија како „беда и апсолутно примитивни услови за живот“.[31][32] Сепак, оваа разгледница никогаш не излегла од земјата.[32] Студентскиот сојуз на колеџот на Универзитетот во Ибадан побарал депортација и ги обвинил доброволците дека се „меѓународни шпиони на Америка“, а проектот како „шема дизајнирана да го поттикне неоколонијализмот“.[33] Наскоро меѓународниот печат ја открил приказната, што довело неколку луѓе во администрација на САД да ја преиспитаат програмата.[34] Нигериските студенти протестирале против програмата, додека доброволците од САД се затвориле и на крајот започнале штрајк со глад.[32] По неколку дена, нигериските студенти се согласиле да отворат дијалог со луѓето од САД.

Политики уреди

 

Темата за овозможување на луѓето од САД да волонтираат во сиромашните земји му се допаднало на Кенеди затоа што се вклопувало со темите на неговата кампања за самопожртвуваност и волонтеризам, а истовремено обезбедувајќи начин за редефинирање на односите на САД со Третиот свет. По преземањето на функцијата, Кенеди издал извршна наредба за создавањето на Мировниот корпус. Шрајвер, а не Кенеди, енергично лобирал во Конгресот за одобрување. Кенеди со гордост ја презел заслугата и се погрижил таа да остане без влијание на ЦИА. Тој во голема мера ја препуштил неговата администрација на Шрајвер. За да се избегне појавата на фаворизирање на Католичката црква, Корпусот не ги поставил своите доброволци во ниту една верска агенција.[35] Во првите дваесет и пет години, повеќе од 100.000 луѓе служеле во 44 земји како дел од програмата. Повеќето доброволци предавале на англиски јазик во месните училишта, но многумина се вклучиле во активности како што се градежништвото и испораката на храна. Шрајвер практикувал афирмативна акција, а жените сочинувале околу 40 проценти од првите 7000 доброволци. Сепак, со оглед на недостигот на црни дипломирани студенти, расните малцинства никогаш не достигнале пет проценти. Корпусот развил своја програма за обука, заснована на девет недели на универзитет од САД, со фокус на разговорниот јазик, светските работи и посакуваните работни вештини.[36] Потоа следеле три недели во кампот на Мировниот корпус во Порторико, и недела или две ориентација во домот и земјата домаќин.[37][38]

1970–1999 година уреди

Во јули 1971 година, претседателот Ричард Никсон, противник на програмата,[22][23][24] го довел Мировниот корпус под чадорот на агенцијата АКЦИЈА. Претседателот Џими Картер, застапник на програмата, рече дека неговата мајка, која служела како медицинска сестра во програмата, имала „едно од најславните искуства во нејзиниот живот“ во Мировниот корпус.[39] Во 1979 година, тој ја направил целосно автономна со извршна наредба. Овој независен статус бил дополнително обезбеден со законодавството од 1981 година со што организацијата станала независна федерална агенција.

Во 1976 година, Дебора Гарднер била пронајдена убиена во нејзиниот дом во Тонга, каде што служела во Мировниот корпус. Денис Привен, колега работник на Мировниот корпус, подоцна бил обвинет за убиство од владата на Тонга.[40] Тој бил прогласен за невин поради лудило и бил осуден на отслужување во ментална установа во градот Вашингтон. Привен никогаш не бил примен во ниту една установа, а водењето на случајот било жестоко критикувано. Главната критика била дека Мировниот корпус навидум работел за да спречи еден од неговите доброволци да биде прогласен за виновен за убиство, поради размислувањето што ќе го има врз организацијата.[41]

2000 – денес уреди

Иако најраните доброволци обично биле сметани за генералисти, Мировниот корпус уште од самиот почеток имал барања за технички персонал. На пример, геолозите биле меѓу првите доброволци побарани од Гана, ран доброволец домаќин. Една статија во Geotimes (трговска публикација) во 1963 година, ја прегледала програмата, со последователна историја на геонаучниците од Мировниот корпус што се појавиле во таа публикација во 2004 година.[42] За време на администрацијата на Никсон, Мировниот корпус вклучувал шумари, сметачки инженери и советници за мали бизниси меѓу своите доброволци.

Во 1982 година, претседателот Роналд Реган ја назначил директорката Лорет Милер Рупе, која започнала програми поврзани со бизнисот. За прв пат, значителен број конзервативни и републикански доброволци се приклучиле на Корпусот, бидејќи организацијата продолжила да ги одразува политичките и општествените услови кои се развиваат во Соединетите Држави. Кратењата на финансирањето во текот на раните 1980-ти го намалиле бројот на доброволци на 5.380, што е најниско ниво од раните години. Финансирањето било зголемено во 1985 година, кога Конгресот почнал да го зголемува бројот на доброволци, достигнувајќи 10.000 во 1992 година.

 
Приправници на Мировниот корпус кои даваат заклетва како доброволци во Мадагаскар, 26 април 2006 година.

По нападите на 11 септември 2001 година, кои ги алармирале Соединетите Држави за растечкото противсоединетодржавско расположение на Блискиот Исток, претседателот Џорџ В. Буш ветил дека ќе ја удвои големината на организацијата во рок од пет години како дел од Војната против тероризмот. За фискалната 2004 година, Конгресот го зголемил буџетот на 325 милиони долари, 30 милиони долари повеќе од оној од 2003 година, но 30 милиони долари помалку од барањето на претседателот.

Како дел од пакетот за економски стимулации во 2008 година, претседателот Барак Обама предложил двојно да се зголеми големината на Мировниот корпус.[43] Сепак, согласно 2010 година, бараната сума била недоволна за да се постигне оваа цел до 2011 година. Всушност, бројот на баратели во Мировниот корпус постојано се намалувал од највисоко ниво од 15.384 во 2009 година на 10.118 во 2013 година.[44] Конгресот го зголемил присвојувањето од 2010 година од 373 милиони долари побарани од претседателот на 400 милиони долари, а предложените сметки дополнително го подигнале ова за 2011 и 2012 година.[45] Според поранешниот директор Гади Васкез, Мировниот корпус се обидува да регрутира поразновидни доброволци од различни возрасти и да направи да изгледа „повеќе како Америка“.[46] Написот на Harvard International Review статија од 2007 година предложила да се прошири Мировниот корпус, повторно да се посети неговата мисија и да се опреми со нова технологија.[47] Во 1961 година само 1% од доброволците имале над 50 години, во споредба со 5% денес. Етничките малцинства во моментов сочинуваат 34% од доброволците,[48] во споредба со околу 35% од населението во САД.[49]

Во 2009 година, Кејси Фрејзи, кој била полово нападната додека служела во Јужна Африка, ја создала „Чин прв одговор“, група за застапување за посилен одговор на Мировниот корпус за доброволци кои се преживеани или жртви на физичко и полово насилство.[50][51] Во 2010 година, загриженоста за безбедноста на доброволците била илустрирана со извештај, составен од официјални јавни документи, во кој се наведени стотици насилни злосторства врз доброволци од 1989 година.[52] Во 2011 година, истрагата 20/20 покажала дека „повеќе од 1.000 млади Соединетодржавки биле силувани или полово нападнати во последната деценија додека служеле како доброволци на Мировниот корпус во странски земји“.[53]

По прв пат во историјата, сите доброволци на Мировниот корпус ширум светот биле повлечени од нивните земји домаќини на 15 март 2020 година, поради пандемијата COVID-19.[54] доброволците не ги исполнувале условите за невработеност или здравствени бенефиции, иако некои членови на Конгресот рекле дека треба да бидат подобни. Законодавците, исто така, ја повикаале ФЕМА да ангажира доброволци од Мировниот корпус до крајот на нивната служба.[55]

Меѓународно присуство уреди

 
  Држави во кои служеле доброволци на Мировниот корпус согласно 2019 година.[56]
  Држави во кои порано било служено.[57]
 
Премиерот Џорџ Кедл Прајс и доброволец на Мировниот корпус, Белиз, 1976 година.

Во текот на својата историја, доброволците на Мировниот корпус работеле во следните земји:[58]

Латинска Америка и Кариби (23% од доброволците служат овде, 2019 година)

Европа и Средна Азија (13% од доброволците служат овде, 2019 година)

Близок Исток и Северна Африка (3% од доброволците служат овде, 2019 година)

Потсахарска Африка (46% од доброволците служат овде, 2019 година)

Азија (11% од доброволците служат овде, 2019 година)

Океанија (5% од доброволците служат овде, 2019 година)

Активностите на Мировниот корпус биле застанати и сите доброволци ширум светот биле евакуирани на 15 март 2020 година, поради пандемијата COVID-19.[67]

Пријавување и волонтерски процес уреди

 
Оглас за вработување објавен во издание на Државно списание од 1990 година.

Пријавувањето за Мировниот корпус трае до еден час, освен ако некој разговара со регрутер. Пријавувачот мора да има најмалку 18 години и државјанин на Соединетите Држави и, според документ од 2018 година, треба да аплицира 6 до 9 месеци пред да сака да замине. Апликантот мора да помине на интервју.[68]

Кандидатите можат да се пријавуваат за само едно место секоја година. Пласманот може да се подреди преку шест проектни сектори на Мировниот корпус: земјоделство, животна средина, економски развој на заедницата, здравство, образование и млади во развој. Пријавувачите, исто така, може да ја намалат својата пријава на избор по земја во која сакаат да служат во различни региони во светот.

Доброволците на Мировниот корпус се очекува да служат 2 години во странската земја, со 3 месеци обука пред да положат заклетва на служба. Ова се случува во земјата со национални обучувачи на земјата домаќин за јазични вештини и вештини за извршување задачи.

Пред 2014 година, процесот на пријавување траел околу една година.[69]

Иницијативи уреди

Мировниот корпус има за цел да ги образува членовите на заедницата за различните болести кои се присутни во земјите во развој, како и за какви третмани постојат за да се спречи ширењето на овие болести. доброволците исто така често се таму со цел да ги научат членовите на заедницата за современите земјоделски техники со цел тие поефикасно да произведуваат храна за себе и меѓу себе. Корпусот е, исто така, поборник за еднакво образование и се обидува да овозможи еднакви можности за образование за девојчињата во земји како Либерија и Етиопија. Во 2015 година, организацијата соработувала со Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Држави (УСАИД) за да ја примени иницијативата на првата дама Мишел Обама, „ Девојките да учат“.[70]

Искоренување на маларија во Африка уреди

Корпусот ја започнал својата иницијатива за ангажирање доброволци во напорите за контрола на маларијата во 2011 година. Иницијативата, која произлегла од програмите за спречување од маларија во Мировниот корпус Сенегал, сега вклучува доброволци во 24 африкански земји.[71][72]

Животна средина уреди

Корпусот нуди различни еколошки програми. Проценките на потребите одредуваат кои програми важат за секоја земја. Програмите вклучуваат ефективни и ефикасни облици на земјоделство, рециклирање, управување со паркови, образование за животната средина и развој на алтернативни извори на гориво.[73] Доброволците мора да имаат некоја комбинација на академски степени и практично искуство.

Трите главни програми се Управување со заштитени подрачја, едукација или подигање на свеста за животната средина и шумарство.

Во Управување со заштитени подрачја, доброволците работат со паркови или други програми за да учат за зачувување на ресурсите. Волонтерски активности вклучуваат техничка обука, работа со персоналот во паркот за зачувување на дивиот свет, организирање програми за зачувување базирани на заедницата за одржливо користење на шумите или морските ресурси и создавање активности за собирање приходи за заштита на животната средина.

Образование или свеста за животната средина се насочува на заедниците кои имаат еколошки прашања во врска со земјоделството и приходите. Програмите вклучуваат настава во основните и средните училишта; програми за образование за животна средина за млади; создавање на еколошки групи; поддршка на одржливоста на шумите и морските ресурси; начини на создавање пари; управување со урбаните санитарни услови; и образование на земјоделците за зачувување на почвата, шумарство и градинарство со зеленчук.[74]

Програмите за шумарство им помагаат на заедниците да ги зачуваат природните ресурси преку проекти како што се зачувување на почвата, контрола на поплави, создавање на одржливи горива, агрошумарство (на пр., производство на овошје и зеленчук), жетва и заштита на биоразновидноста.[75]

Одговор на Мировниот корпус уреди

Одговор на Мировниот корпус (англиски: Peace Corps Response), порано именуван како Кризен корпус, бил создаден од директорот на Мировниот корпус Марк Гиран во 1996 година.[76] Геаран го моделирал Кризниот корпус по успешната Мрежа за одговор при итни случаи (ЕРН) од вратени доброволци на Мировниот корпус на Националната асоцијација за мировен корпус подготвени да одговорат на кризи кога е потребно. ЕРН се појавила како одговор на геноцидот во Руанда во 1994 година.[77] На 19 ноември 2007 година, директорот на Мировниот корпус Роналд Четер го сменил името на Кризниот корпус во Одговор на Мировниот корпус.[78]

Промената на „Одговор на мировниот корпус“ му овозможила на Мировниот корпус да вклучи проекти што не се искачиле на ниво на криза. Програмата распоредува поранешни доброволци на задачи со големо влијание, кои обично се движат од три до дванаесет месеци во времетраење.

Доброволците од Одговор на Мировниот корпус главно ги добиваат истите надоместоци и бенефиции како и нивните колеги од Мировниот корпус, вклучително и повратен превоз, надоместоци за живеење и приспособување и медицинска нега. Минималните квалификации вклучуваат завршување на најмалку една година служба на Мировниот корпус, вклучувајќи обука, покрај медицинските и правните сертификати. Насловот на Кризниот корпус бил задржан како единствена гранка во рамките на Реакцијата на Мировниот корпус, наменета за доброволци кои се распоредени во вистински „кризни“ ситуации, како што се помош при катастрофи по урагани, земјотреси, поплави, вулкански ерупции и други катастрофи.

Образование и јазици уреди

Мировниот корпус создал ресурси за наставниците во Соединетите Држави и во странство да предаваат 101 јазици.[79][80] Ресурсите варираат во зависност од јазикот и вклучуваат текст, снимки, планови за часови и наставни белешки.

Законите што го регулираат Мировниот корпус уреди

Извршни наредби уреди

Мировниот корпус првично бил основан со Извршна наредба и бил изменет со неколку последователни извршни наредби, вклучувајќи:

 • 1961 – Извршен налог 10924 – Основање и управување на Мировниот корпус во Стејт департментот (Кенеди)[81]
 • 1962 – Извршна наредба 11041 – Продолжување и управување на Мировниот корпус во Стејт департментот (Кенеди)[82]
 • 1963 – Извршен налог 11103 – Со кој се обезбедува назначување на поранешни доброволци на Мировниот корпус во цивилните служби за кариера (Кенеди)[83]
 • 1971 – Извршен налог 11603 – Доделување дополнителни функции на директорот на АКЦИЈА (Никсон)
 • 1979 – Извршен налог 12137 – Мировен корпус (Картер)[84]

Законите уреди

Федералните закони што го регулираат Мировниот корпус се содржани во Наслов 22 од Кодексот на Соединетите Американски Држави – Надворешни односи и односи, Поглавје 34 – Мировен корпус.[85]

Јавните закони ги донесуваат Конгресот и претседателот и го создаваат или менуваат американскиот кодекс. Првиот јавен закон за основање на Мировниот корпус во американскиот законик бил Законот за мировен корпус донесен од 87-от Конгрес и потпишан во закон на 22 септември 1961 година. Неколку јавни закони го изменија Законот за мировен корпус, вклучувајќи:

 • јавниот закон 87–293, 75 статистика 612, донесен на Септември 22, 1961 – The Peace Corps Act
 • јавниот закон 88–200, 77 статистика 359, донесен на Декември 13, 1963
 • јавниот закон 89–134, 79 статистика 549, донесен на Август 24, 1965
 • јавниот закон 89–554, 80 статистика 378, донесен на Септември 6, 1966
 • јавниот закон 89–572, 80 статистика 764, донесен на Септември 13, 1966
 • јавниот закон 91–99, 83 статистика 166, донесен на Октомври 29, 1969
 • јавниот закон 91–352, 84 статистика 464, донесен на Јули 24, 1970
 • јавниот закон 94–130, 89 статистика 684, донесен на Ноември 14, 1975 – Предлог-закон за спроведување на одредени одредби од Договорот за патентна соработка и за други цели.[86]
 • јавниот закон 95–331, 92 статистика 414, донесен на Август 2, 1978 – Амандмани на Законот за мировен корпус[87]
 • јавниот закон 96–465, 94 статистика 2071, донесен на Октомври 17, 1980 – Законот за надворешна служба од 1980 година[88]
 • јавниот закон 97–113, 95 статистика 1519, донесен на Декември 29, 1981 – Закон за меѓународна безбедност и развојна соработка од 1981 година[89]
 • јавниот закон 99–83, 99 статистика 190, донесен на Август 8, 1985 – Закон за меѓународна безбедност и развојна соработка од 1985 година[90]
 • јавниот закон 99–514, 100 статистика 2085, донесен на Октомври 22, 1986 – Закон за даночна реформа од 1986 година[91]
 • јавниот закон 102–565, 106 статистика 4265, донесен на Октомври 28, 1992 – Предлог-закон за измена на Законот за Мировниот корпус за да се овластат резервации на средства за Мировниот корпус за FY1993 година и да се формира сметка за девизни флуктуации на Мировниот корпус и за други цели.[92]
 • јавниот закон 105–12 (text) (PDF), 111 статистика 23, донесен на Април 30, 1997 – Акт за ограничување на финансирањето со помош на самоубиство од 1997 година
 • јавниот закон 106–30 (text) (PDF), 113 статистика 55, донесен на Мај 21, 1999 – Закон за мировен корпус, FY2002, 2003 Предлог за овластување
 • Закон за повторно овластување на Мировниот корпус од 2008 година на Congress.gov

Кодекс на федерални регулативи уреди

Мировниот корпус подлежи на Федерални прописи како што е пропишано со јавниот закон и извршната наредба и содржани во Наслов 22 од Кодексот на федерални регулативи под Поглавје 3.

Ограничувања за поранешните доброволци уреди

Поранешните членови на Мировниот корпус не смеат да бидат назначени на воено разузнавачки должности во период од 4 години по службата на Мировниот корпус. Понатаму, засекогаш им е забрането да служат во воено разузнавање во која било земја во која доброволно се пријавиле.[93] Поранешните членови не смеат да аплицираат за вработување во Централната разузнавачка агенција во период од 5 години по службата на Мировниот корпус.

Временски ограничувања за вработување уреди

Вработените во Мировниот корпус добиваат временски ограничени состаноци, а повеќето вработени се ограничени на максимум пет години вработување. Овој временски рок бил воспоставен за да се осигура дека персоналот на Мировниот корпус останува свеж и иновативен. Поврзано правило специфицира дека поранешните вработени не можат повторно да се вработат додека не поминат истото време колку што биле вработени. Доброволната услуга не се смета за целите на ниту едното правило.[94]

Претставување на синдикатот уреди

Домашните вработени кои не се надгледувани се претставени од Американската федерација на државни, окрузи и општински вработени (AFSCME) Local 3548. Федералната агенција за работни односи го потврди Синдикатот на 11 мај 1983 година. Членуваат околу 500 домашни вработени. Сегашниот колективен договор стапи во сила на 21 април 1995 година.

Водство уреди

Директори уреди

На 3 јануари 2018 година, претседателот Доналд Трамп ја номинирал Џозефин „Џоди“ Олсен за 20-ти директор на Мировниот корпус.[95] Олсен има долга историја со агенцијата, работејќи како в.д. директор во 2009 година, заменик директор од 2002 до 2009 година, началник на персоналот од 1989 до 1992 година, регионален директор, Северна Африка Блискиот Исток, Азија, Пацифик од 1981 до 1984 година и директор на земјата. во Того од 1979 до 1981 година. Олсен, исто така, служел како доброволецна Мировниот корпус во Тунис од 1966 до 1968 година.[95][96] Таа ја напушти функцијата на 20 јануари 2021 година.[97]

Во април 2022 година, претседателот Бајден ја именувал Керол Спан за директор како наследник на Олсен.[98] Спан била в.д директор од 20 јануари 2021 година до 16 ноември 2021 година. Таа претходно служела како доброволец на Мировниот корпус во Романија и последователно се врати како директорка во Малави, потоа началник за операции за Источна и Јужна Африка, по кариера во невладината организација и приватниот сектор.

Бр. Фотографија Директор Години на служба Назначен од Резиме на статијата на Википедија
1   Сарџент Шрајвер[99] 1961–1966[99] Кенеди[99] Претседателот Кенеди го назначил Шрајвер три дена по потшишувањето на извршниот налог.[100] Доброволците пристигнале во пет земји во текот на 1961 година.[101] За нешто помалку од шест години, Шрајвер развил програми во 55 земји со повеќе од 14.500 доброволци.[100]
2   Џек Воуг 1966–1969 Џонсон Воуг го подобрил рекламирањето, програмирањето, и волонтерската поддршка со што голем број на поранешни доброволци се приклучике на работниор кадар. Тој исто така промовирал доброволни задачи во зачувувањето, раководењето на природните ресурси, и развојот на заедницата.
3   Џозеф Блечфорд 1969–1971 Никсон Блечфорд служел на чело на новата агенција АКЦИЈА, во кој бил вклучен Корпусот. Тој ја создал Канцеларија за вратени доброволци за да им помогне на доброволците да служат во нивните домашни заедници, и го започнал Нови правци, програма која ги истакнуца доброволските вештини.
4   Кевин О'Донел 1971–1972 Никсон О'Донеловото назначување било првото за еден директор на земја на Мировниот корпус (Кореја, 1966–70). Тој се борел против буџетските кратења, и силно верувал во некариерски Мировен Корпус.
5   Доналд Хес 1972–1973 Никсон Хес започнал обука на доброволци во земјата домаќин каде што на крајот ќе служат, користејќи државјани на земјата домаќин. Обуката обезбедила пореална подготовка, а трошоците за агенцијата се намалиле. Хес, исто така, се обидел да стави крај на намалувањето на Мировниот корпус.
6   Николас Кро 1973–1974 Никсон Кро се обидел да го зголеми бројот на доброволци на терен и да ја стабилизира иднината на агенцијата. Тој вовел план за мерење за поставување цели, План за управување со земјата, кој добила зголемена поддршка од Конгресот и подобрена распределба на ресурсите во 69-те земји-учеснички.
7   Џон Деленбек 1975–1977 Форд Деленбек ја подобрил волонтерската здравствена заштита достапна. Тој го нагласил регрутирањето генералисти. Тој верувал во посветени апликанти дури и оние без специфични вештини и наместо тоа ги обучувал за услуга.
8   Керолин Р. Пејтон 1977–1978 Картер Пејтон била првата жена директор и првата црнкина. Таа се насочувала на подобрување на волонтерската различност.
9   Ричард Ф. Селест 1979–1981 Картер Селест се насочувала на улогата на жените во развојот и на зголеменото учество на жените и на малцинствата, особено за положбите во персоналот. Тој инвестирал многу во обуката, вклучувајќи го и развојот на светската основна наставна програма.
10   Лорет Милер Руп 1981–1989 Реган Руп бил директор со најдолг стаж и се залагал за жените во развојни улоги. Таа ја започнала програмата за развој на конкурентни претпријатија, Иницијативата за Карипскиот слив, Иницијативата за Средна Америка и Иницијативата за африкански системи за храна.
11   Пол Ковердел 1989–1991 Буш Постариот Ковердел воспоставил две програми со домашен фокус. Светски мудри училишта (World Wise Schools) им овозможиле на студентите од САД да се допишуваат со доброволци во странство. Соработници/САД им помогнале на доброволците на вратените Мировен корпус да продолжат со последипломски студии додека им служат на месните заедници.
12   Елејн Чао 1991–1992 Буш Постариот Чао била првиот директор од жолта раса. Таа го проширила присуството на Мировниот корпус во Источна Европа и Средна Азија со воспоставување на првите програми на Мировниот корпус во Латвија, Литванија, Естонија и други новонезависни земји.
13   Керол Белами 1993–1995 Клинтон Белами била првиот доброволец која била повратник од Мировниот корпус (Гватемала 1963–65) која постанала директор. Таа ги обновила односите со поранешните доброволци и ја отворила мрежната страница на Корпусот.
14   Марк. Д. Гиран 1995–1999 Клинтон Гиран го основал Кризниот корпус, програма која им овозможува на поранешните доброволци да им помогнат на прекуокеанските заедници да закрепнат од природни катастрофи и хуманитарни кризи. Тој го поддржала проширувањето на корпусот и отвори „нови волонтерски програми“ во Јужна Африка, Јордан, Бангладеш и Мозамбик.
15 Марк Л. Шнајдер 1999–2001 Клинтон Шнајдер бил вториот директор кој бил повратник од Мировниот корпус (Ел Салвадор, 1966–68). Тој покренал иницијатива за зголемување на учеството на доброволците во помагањето во спречувањето на ширењето на ХИВ/СИДА во Африка, а исто така побарал доброволци да работат на проекти за информатичка технологија.
16   Гади Васкез 2002–2006 Буш Помладиот Гади Х. Васкез бил првиот директор со шпанско потекло. Неговиот фокус бил да ја зголеми различноста на доброволците и персоналот. Тој, исто така, го предводел создавањето на програмата на Мировниот корпус во Мексико.
17 Рон Четер Септември 2006 – 2008 Буш Помладиот Третиот повратник доброволец на чело на агенцијата, Четер служел во Индија во средината на 1960-тите. Тој покренал иницијатива позната како „50 и повеќе“, за да го зголеми учеството на постарите мажи и жени.
18   Арон С. Вилијамс Август 2009 – септември 2012 Обама Арон С. Вилијамс станал директор на 24 август 2009 година. Г-дин Вилијамс е четвртиот директор кој работел како доброволец. Вилијамс ги навел личните и семејните размислувања како причина за неговото повлекување од функцијата директор на Мировниот корпус на 17 септември 2012 година.[102]
19   Кери Хеслер-Раделе септември 2012 – 2017 Обама Кери Хеслер-Раделе станала в.д. директор на Мировниот корпус во септември 2012 година.[103] From 1981 to 1983, she served as a Peace Corps volunteer in Western Samoa with her husband, Steve. She was confirmed as Director on June 5, 2014.
20   Џоуди Олсен Февруари 2018 – јануари 2021 Трамп Џоуди Олсен била потврдена за директор на Мировниот корпус на 27 февруари 2018 година. Олсен претходно била в.д директор на Мировниот корпус во 2009 година, заменик директор од 2002 до 2009 година, началник на персоналот од 1989 до 1992 година, регионален директор, Северна Африка Блискиот Исток, Азија, Пацифик од 1981 до 1984 година и државен директор во Того од 1979 до 1981 година. Олсен исто така служела како доброволец на Мировниот корпус во Тунис од 1966 до 1968 година.
21 Керол Спан[104] January 2021 – present Бајден Керол Спан била в.д. директор во 2021 година и претходно била началник за операции за Источна и Јужна Африка, Државен директор за Малави и доброволец во Романија.

Генерален инспектор уреди

Канцеларијата на генералниот инспектор на Мировниот корпус е овластена со закон да ги прегледа сите програми и операции на Мировниот корпус.[се бара извор] OIG е независна организација во рамките на Мировниот корпус. Генералниот инспектор (ГИ) директно одговара на директорот на Мировниот корпус. Покрај тоа, ГИ известува до Конгресот на полугодишно ниво со податоци за активностите на OIG.[се бара извор] OIG служи како огранок за спроведување на законот на Мировниот корпус и тесно соработува со Стејт департментот, Министерството за правда и други федерални агенции OIG има три секции за извршување на своите функции:

Ревизија – Ревизорите ги прегледуваат функционалните активности на Мировниот корпус, како што се усогласеноста со договорите и финансиските и програмските операции, за да се обезбеди одговорност и да препорача подобрени нивоа на економичност и ефикасност;

Евалуации - Оценувачите го анализираат управувањето и програмските операции на Мировниот корпус и во странство и во домашните канцеларии. Тие ги идентификуваат најдобрите практики и препорачуваат подобрувања на програмата и начини за остварување на мисијата и стратешките цели на Мировниот корпус.

Истраги - Инспекторите одговараат на наводите за криминални или административни престапи од доброволци на Мировниот корпус, персонал на Мировниот корпус, вклучувајќи експерти и консултанти, и од оние кои работат со Мировниот корпус, вклучително и изведувачи.[105]

Од 2006 до 2007 година, Х. Дејвид Коц бил генерален инспектор.[106]

Критика уреди

Критичарите и критиките на Мировниот корпус го вклучуваат поранешниот доброволец и државен директор Роберт Л. Штраус во Форин Полиси,[107] Њујорк Тајмс,[108] Американскиот интерес[109] и на други места, напис на поранешен доброволец кој ги опишува нападите врз доброволци од 1992 до 2010 година,[110] вести на ABC на 20/20,[111] напис на Хафингтон пост за поранешни доброволци на Мировниот корпус кои зборуваат за силувања,[112] и напис на About.com за силување и напад во Мировниот корпус.[113]

Во администрацијата на Реган, во 1986 година, една статија во Мултинационален монитор критички се осврна на Мировниот корпус.[114] На позитивна нота, писателот го пофалува Корпусот за аспектите велејќи дека „не е во бизнисот со пренос на масивни економски ресурси. Наместо тоа, тој се концентрира на зголемување на продуктивноста и охрабрување на самодовербата во селата кои често се игнорирани од големите развојни агенции“, и го забележува „големиот акцент на основното образование“ од страна на Корпусот. „Многу вратени доброволци се жалат дека Мировниот корпус прави малку за да ги промовира или користи нивните богати искуства откако ќе се вратат. . . [А] доброволецна Мировниот корпус е испратен во ... [за] да ја ослободи ... локалната власт од потребата да развива политики кои обезбедуваат правична распределба на здравствената заштита. . . Во текот на првите години имаше многу неуспеси во структурата и програмирањето. . . Некои критичари обвинуваат дека Мировниот корпус е само донекаде неефикасен обид да се спротивстави на штетата направена врз имиџот на САД во странство од нејзината агресивна војска и нејзините бескрупулозни бизниси. . . Многу набљудувачи и некои вратени доброволци обвинуваат дека, покрај односите со јавноста за Соединетите Држави, програмите на Мировниот корпус служат за легитимирање на диктаторите. . . Кога почнал да го оценува корпусот во 1960-тите, Чарли Питерс открил дека „тие обучувале доброволци да бидат помлади дипломати. Давајќи им курс по американски студии, светски прашања и комунизам. . . Иако изгледа малку веројатно Мировниот корпус да се користи во тајни операции, свесно или не, тој често се користи во врска со американските воени интереси. . . Во прегледот на Мировниот корпус во март, Избраната комисија за глад на Претставничкиот дом ја пофали агенцијата за делотворна работа во областите на земјоделството и конзервацијата, истовремено препорачувајќи корпусот да ја прошири својата иницијатива за африкански системи за храна, да го зголеми бројот на доброволци на теренот, регрутира повеќе жени и се движи кон деполитизирање на диктатурите во земјата“. 

Авторот сугерира дека „сиромашните треба да бидат охрабрени да организираат база на моќ за да добијат повеќе моќ со моќните сили“ од страна на Мировниот корпус и дека „Мировниот корпус е олицетворение на митологијата на Кенеди за Камелот. Висок ред е да се очекува мала програма придодадена на огромна велесила, да се направи разлика, но тоа е цел кон која вреди да се стремиме“.

Во декември 2003 година, извештајот на Институцијата Брукингс го пофали Мировниот корпус, но предложи промени.[115] Тие вклучуваат повторно етикетирање на доброволци на Мировниот корпус во одредени земји, поголема сопственост на земјата домаќин, обратни доброволци (имаат доброволци од земјата домаќин во САД) и мултилатерални доброволци. Институцијата Брукингс напиша дека „едногодишната обврска за услуга [за генерацијата Бејби Бум] би можела да го направи Мировниот корпус попривлечен за постарите Американци, веројатно комбинирана со опцијата за враќање на истата локација или земја по тримесечна пауза“ и приспособеното сместување во одредена земја би го зголемило бројот на луѓе кои волонтираат.

Во критиката на Фондацијата „Иднината на слободата“,[116] Џејмс Бовард ја меша историјата на Мировниот корпус со актуелните толкувања. Тој пишува дека во 1980-тите, „Претензиите на Мировниот корпус за спас на светот беа шега за американските даночни обврзници и луѓето од Третиот свет кои очекуваа вистинска помош“. Тој продолжува да ја критикува разликата во реториката и делувањето на доброволците на Мировниот корпус, дури и напаѓајќи го неговото воспоставување како „олицетворение на емоционалноста во американската политика“. Користејќи фрагменти од извештаи, извештаи за оние во земјите погодени од Мировниот корпус, па дури и заклучиле дека во еден момент „некои земјоделски напори на Мировниот корпус директно им наштетиле на сиромашните од Третиот свет“. На крајот од статијата, Бовард истакна дека сите доброволци на Мировниот корпус со кои разговарал признале дека не им помогнале на странците... но тој признава дека „Некои доброволци на Мировниот корпус, како некои Американци кои волонтираат за религиозни мисии во странство, навистина помогнале на странци“. 

Сексуален напад уреди

Мировниот корпус бил критикуван затоа што не реагираше соодветно на сексуалното насилство со кое се соочуваат многу од неговите волонтерки.[117] Уредникот на BoingBoing, Ксени Џардин, ги опишува критиките за одговорот на агенцијата на нападот: „Сè поголем број на поранешни доброволци на Мировниот корпус зборуваат дека преживеале силување и други форми на сексуален напад додека биле назначени во странство. Тие велат дека агенцијата ја игнорирала нивната загриженост за безбедност или барањата за преместување и се обидела да ги обвини жртвите на силување за нивните напади. Нивните приказни и поддршката од семејствата и застапниците го привлекуваат вниманието на пратениците и ветувањата за реформи од агенцијата“. Меѓу 8.655 доброволци, во просек има 22 жени од Мировниот корпус кои секоја година пријавиле дека биле жртви на силување или обид за силување.[118][119]

На состанокот на Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом во 2011 година, доброволците на Мировниот корпус ги споделија своите искуства за насилство и сексуален напад. На овој состанок бил откриено дека помеѓу 2000 и 2009 година имало неколку случаи на силување или обид за силување, а околу 22 жени се сексуално нападнати секоја година. Се разговараше за случајот на убиената волонтерка на Мировниот корпус Кејт Пузи. Мировниот корпус привлече внимание во медиумите и нивните директори беа нападнати за тоа како се справиле со оваа ситуација. Мајката на Кејт Пузи била една од оние кои на состанокот даде коментар за тоа колку лошо се решила ситуацијата со нејзината ќерка. Една жена тврдеше дека директорот на нејзината земја ја обвини за силување, додека други жртви исто така беа обвинети.[120] Критиките за тоа како Мировниот корпус одговори на сексуалните напади врз доброволци кулминираше со назначувањето на Кели Грин за прв директор на агенцијата на Канцеларијата за застапување на жртвите во 2011 година. Грин на крајот била исфрлена од нејзината позиција во април 2015 година поради наводно „создавање непријателска работна средина“. Грин тврди дека Мировниот корпус ѝ се одмаздил затоа што ги притискала службениците на агенцијата целосно да се усогласат со нивните одговорности кон доброволците кои биле жртви на сексуален напад. Во декември 2015[121], меѓу поранешните доброволци почна да кружи петиција на Change.org со која се бара да се врати Грин.

Во 2009 година, последната година објавена, 69% од жртвите на криминалот на Мировниот корпус биле жени, 88% биле под 30 години и 82% биле Кавкаски. Во светот, имало 15 случаи на силување/обид за силување и 96 случаи на сексуални напади пријавени за вкупно 111 сексуални злосторства извршени врз волонтерки на Мировниот корпус. Поголемиот дел од жените кои се приклучуваат на Мировниот корпус се во средината на дваесеттите години. Во 62% од повеќе од 2.900 случаи на напади од 1990 година, жртвата била идентификувана како сама. Во 59% од случаите на напади, жртвата била идентификувана како жена во нејзините 20-ти.[122]

Во поп култура уреди

Френк Запа и The Mothers of Invention имаат песна наречена „ Кому му треба мировниот корпус? “ на нивниот албум од 1968 година We're Only in It for the Money .

Во популарната култура, Мировниот корпус се користи како комичен уред за заплет во филмови како Авион!, Божиќ со Кранкс, Плитки Хал и Волонтери или се користи за поставување на сцената за историска ера, како кога Френсис „Бебе“ Хаусмен и кажува на публиката дека планира да му се придружи на Мировниот корпус во воведот на филмот Валкано танцување.[123]

Мировниот корпус е исто така документиран на филм и испитан посериозно и подлабоко. Документарниот филм „ Смртта на два сина“ од 2006 година, во режија на Мика Шафер, ја позиционира смртта на Амаду Диало, Американец со Гвинеја, кој бил убиен од четворица њујоршки полицајци со 41 куршуми, и доброволецот од Мировниот корпус Џеси Тин, кој живееше со семејството на Амаду. во Гвинеја и таму загина во сообраќајна несреќа.[124] Џими Сер, објавен во 2007 година, е документарен портрет на искуствата на волонтерот Џејмс Паркс како професор по науки, математика и англиски јазик во средно училиште во последните 10 недели од неговата служба во Непал.[125] Џејмс течно зборува непалски и покажува култура каде што нема патишта, возила, струја, водовод, телефон или радио.[125] Филмот Ел Реј, во режија и сценарио на Антонио Дорадо во 2004 година, ги напаѓа корумпираните полицајци, бескрупулозните политичари и половични револуционери, но исто така ја прикажува урбаната легенда за доброволците на Мировниот корпус кои ги „обучуваат“ домородните Колумбијци како да ги преработуваат листовите од кока во кокаин.[126]

Во филмот од 1969 година, Јавар Малку /Сангре де кондор/Крвта на Кондорот, боливискиот режисер Хорхе Санжинес ги прикажа доброволците на Мировниот корпус во логорот како арогантни, етноцентрични и империјалисти со ограничено размислување кои сакаат да ја уништат индиската култура. Една особено моќна сцена покажала Индијанци како напаѓаат клиника додека доброволците внатре стерилизирале Индијки против нивна волја. Се смета дека филмот е барем делумно одговорен за протерувањето на Мировниот корпус од Боливија во 1971 година. Волонтерот на Мировниот корпус, Фред Кригер, кој во тоа време служеше во Боливија, рече: „Тоа беше ефикасен филм – емотивно многу возбудлив – и директно ги таргетираше доброволците на Мировниот корпус. Мислев дека ќе ме линчуваат пред да излезам од театарот. На мое чудење, луѓето околу мене љубезно се насмевнаа додека си одевме, никој не коментираше, беше како и секој друг филм.“[127]

Во 2016 година, Мировниот корпус се здружил со продавницата на накит „Алекс и Ани“ за да создаде нараквици од врвка за да собере пари за фондот „Девојките да учат“ на Мировниот корпус.[128]

 • Френсис „Бејби“ Хаусмен во филмот „Валкан танц“ од 1987 година планира да се приклучи на Мировниот корпус откако ќе дипломира на Маунт Хољок.[129]
 • Во Волтоните, Елизабет Волтон се приклучува на Мировниот корпус во телевизиската серија
 • Во Детето го запознава светот, Џек и Рејчел дипломираат на измислениот универзитет Пенбрук и се придружуваат на Мировниот корпус.[130]

Поврзано уреди

 

Забелешки уреди

Наводи уреди

 1. „Agency Financial Report – FY 2020 [PDF]“ (PDF). Peace Corps. Посетено на 27 јули 2022.
 2. Предлошка:Usstat
 3. 3,0 3,1 3,2 „Peace Corps | JFK Library“. www.jfklibrary.org. Посетено на 2022-03-28.
 4. 4,0 4,1 „Peace Corps | Mission, History, & Facts | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2022-03-28.
 5. „MS 281 COMPLETION OF SERVICE DATE ADVANCEMENT AND EXTENSION OF SERVICE“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на October 15, 2011. Посетено на October 16, 2011.
 6. „Fact Sheet“ (PDF). files.peacecorps.gov. September 30, 2015. Посетено на April 29, 2016.
 7. Boyle, Kevin (1995-11-21). The UAW and the Heyday of American Liberalism, 1945–1968. Cornell University Press. стр. 144. ISBN 978-1-5017-1327-9.
 8. Reuther, Walter (1961). Walter P. Reuther: Selected Papers. Macmillan. стр. 136.
 9. Reuther, Walter (1961). Walter P. Reuther: Selected Papers. Macmillan. стр. 126.
 10. Leamer, Laurence (2001). The Kennedy Men: 1901–1963. HarperCollins. ISBN 978-0-688-16315-0.
 11. „POINT FOUR 'HOE ARMY' SOUGHT BY M'MAHON“. The New York Times. January 26, 1952. Посетено на March 19, 2012.
 12. Humphrey, Hubert H (1991). The Education of a Public Man. ISBN 9780816618972.
 13. Gerber, Anna (February 27, 2015). „Tops in Peace Corps Volunteers, again“. SOURCE, Colorado State University. Посетено на December 10, 2015.
 14. New Frontiers for American Youth: Perspective on the Peace Corps. Public Affairs Press. 1961.
 15. „Guide too the Peace Corps Collections“. Colorado State University Special Collections. Посетено на February 22, 2015.
 16. 16,0 16,1 Carew, Anthony (1993). Walter Reuther. Manchester University Press. стр. 101.
 17. Boyle, Kevin (1995-11-21). The UAW and the Heyday of American Liberalism, 1945–1968. Cornell University Press. стр. 142. ISBN 978-1-5017-1327-9.
 18. Barnard, John (June 2005). American Vanguard: The United Auto Workers During the Reuther Years, 1935–1970. Wayne State University Press. стр. 381. ISBN 978-0-8143-3297-9.
 19. „Remarks of Senator John F. Kennedy“. Peace Corps. November 20, 2013 [1960]. Посетено на August 3, 2015.
 20. Cosgrove, Elliot (October 14, 2020). „As the Peace Corps turns 60, we must revisit its lessons“. The Forward. Архивирано од изворникот на October 19, 2020.
 21. Albertson, Maurice L., Pauline E. Birky, and Andrew E. Rice. 1961.
 22. 22,0 22,1 "Teaching With Documents: Founding Documents of the Peace Corps."
 23. 23,0 23,1 Megan Gibson.
 24. 24,0 24,1 James Tobin.
 25. The Avalon Project (1997). „Inaugural Address of John F. Kennedy“. The Avalon Project at Yale Law School. Архивирано од изворникот на May 14, 2007. Посетено на May 11, 2007.
 26. June 22, 1962 Remarks to Student Volunteers Participating in Operation Crossroads Africa. http://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=8730
 27. (2005) "Who Inspired the Creation of the Peace Corps".
 28. Billy Hathorn, "Otto Passman, Jerry Huckaby, and Frank Spooner: The Louisiana Fifth Congressional District Campaign of 1976", Louisiana History: The Journal of the Louisiana Historical Association, Vol.
 29. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на January 25, 2013. Посетено на April 25, 2013.
 30. „US History – The Peace Corps“. Peace Corps Online. Посетено на January 19, 2011.
 31. „Peace Corps Girl Stirs Anger In Nigeria by Alleging 'Squalor'“. The New York Times. October 16, 1961. стр. 10.
 32. 32,0 32,1 32,2 „The infamous Peace Corps postcard“. Peace Corps Writers. 2007. Посетено на May 11, 2007.
 33. „Postcard to Friend Reporting 'Primitive Living' Leads to Protest by Students“. The New York Times. October 16, 1961. стр. 10.
 34. „RIFT ON PEACE CORPS HEALING IN NIGERIA“. The New York Times. November 7, 1961. стр. 7.
 35. David Allen, "The Peace Corps in US foreign relations and church–state politics."
 36. David S. Busch, "Service Learning: The Peace Corps, American Higher Education, and the Limits of Modernist Ideas of Development and Citizenship."
 37. Bernstein 1991.
 38. Gerald T. Rice, The bold experiment: JFK's Peace Corps (1985).
 39. Yee, Daniel (2005). „Jimmy Carter said his mother's service in the Peace Corps as a nurse when she was 70 years old "was one of the most glorious experiences of her life.". Peace Corps Online. Посетено на May 11, 2007.
 40. [1],.
 41. Weiss, Philip (May 21, 2005). „Deborah Gardner's death – Murder in the Peace Corps – Dennis Priven“. Nymag.com. Посетено на October 16, 2011.
 42. Hastings, David, ed., 2004.
 43. „Microsoft Word - Fact Sheet National Service 070408 FINAL.doc“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на March 4, 2010. Посетено на January 19, 2011.
 44. Shapiro, T. Rees (July 14, 2014). „Peace Corps announces major changes to application process“. The Washington Post. Посетено на June 2, 2018.
 45. „The Obameter: Double the Peace Corps – Obama promise No. 221“. PolitiFact. Посетено на January 19, 2011.
 46. Boston – AP (March 4, 2006). „Peace Corps eyes recruitment of minorities, older Americans, peace, corps, percent – Regional News – WRGB CBS 6 Albany“. 42.652579;-73.756232: Cbs6albany.com. Архивирано од изворникот на July 17, 2011. Посетено на January 19, 2011.CS1-одржување: место (link)
 47. „The Technologies of Peace – | Harvard International Review“. Hir.harvard.edu. May 2, 2007. Архивирано од изворникот на April 26, 2018. Посетено на January 19, 2011.
 48. „Fast Facts“. Peace Corps. Архивирано од изворникот на July 4, 2021. Посетено на July 27, 2021.
 49. „United States – Selected Population Profile in the United States (White alone, not Hispanic or Latino)“. 2009 American Community Survey 1-Year Estimates. U.S. Census Bureau. Архивирано од изворникот на July 19, 2011. Посетено на December 13, 2010.
 50. Stiffman, Eden (April 8, 2011). „Peace Corps Under Fire“. First Response Action. Архивирано од изворникот на September 6, 2013. Посетено на May 10, 2011.
 51. „History“. Michigan Review. Архивирано од изворникот на May 18, 2011. Посетено на May 10, 2011.
 52. Sheppard, Mike (2011). „Violent Crimes Against Peace Corps Volunteers“. Посетено на June 5, 2015.
 53. „Peace Corps Gang Rape: Volunteer Says U.S. Agency Ignored Warnings“. ABC News. 2011-05-10. Посетено на May 10, 2011.
 54. „Peace Corps announces suspension of Volunteer activities, evacuations due to COVID-19“. Peace Corps. March 15, 2020. Посетено на Apr 6, 2020.
 55. Lawmakers call for unemployment benefits for evacuated Peace Corps volunteers The Hill, 2 Apr 2020
 56. [2] – Updated as changes take place
 57. peacecorpswiki.org/Category:Country – Peace Corps' sorted list that includes all countries served and formerly served
 58. „Countries“. Peace Corps. Посетено на February 28, 2017.
 59. „Cuerpos de Paz de EE.UU. se van por la inseguridad“ (шпански). elsalvador.com. January 11, 2016. Архивирано од изворникот на December 20, 2016. Посетено на December 7, 2016.
 60. „US Peace Corps cuts Honduras role amid security fears“. BBC News. London: BBC. December 22, 2011. Посетено на December 7, 2016.
 61. 61,0 61,1 61,2 61,3 61,4 61,5 „Countries“. Peace Corps. Посетено на December 7, 2016.
 62. Stout, David. „The U.S. Peace Corps Has Suspended Operations in Jordan“. Time. Time Inc. Посетено на December 7, 2016.
 63. „Peace Corps Burkina Faso Volunteers Evacuated Safely“. www.peacecorps.gov. Посетено на June 14, 2018.
 64. Southerl, Daniel (April 18, 1994). „Volunteering For China“. The Washington Post. Посетено на 19 January 2020.
 65. Forney, Matt (July 16, 1993). „U.S. Peace Corps arrives in China“. UPI. Посетено на 19 January 2020.
 66. „Peace Corps to withdraw volunteers from China“. Axios. 18 January 2020. Посетено на 19 January 2020.
 67. „Peace Corps announces suspension of Volunteer activities, evacuations due to COVID-19“. peacecorps.gov (англиски). Peace Corps. March 15, 2020. Посетено на February 13, 2021.
 68. „One must be 18 years old and a U.S. Citizen to apply“. Peacecorps. Посетено на October 8, 2016.
 69. „Peace Corps Announces Historic Changes to Application and Selection Process“. Peacecorps. Посетено на October 8, 2016.
 70. „FACT SHEET: First Lady Announces New Let Girls Learn Commitment in Liberia“. whitehouse.gov. 2016-06-27.
 71. Hessler-Radelet, Carrie; Ziemer, Tim; (April 24, 2013)"Peace Corps Volunteers Extend Malaria Efforts to Villages and Towns Across Africa", Huffington Post.
 72. "Africa: Prevention Focus of Peace Corps' World Malaria Day Events", AllAfrica.com.
 73. „Environment | What Do Volunteers Do? | Peace Corps“. Peacecorps.gov. Посетено на October 5, 2017.
 74. „Environment Education or Awareness | What Do Volunteers Do? | Peace Corps“. Peacecorps.gov. September 30, 2010. Архивирано од изворникот на January 12, 2011. Посетено на January 19, 2011.
 75. „Forestry | What Do Volunteers Do? | Peace Corps“. Peacecorps.gov. September 30, 2010. Архивирано од изворникот на January 12, 2011. Посетено на January 19, 2011.
 76. „Peace Corps Hotline“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-11-27. Посетено на 2022-07-28.
 77. Arnold, David.
 78. „Peace Corps "Peace Corps Press Release" November 19, 2007“. Peacecorps.gov. November 19, 2007. Архивирано од изворникот на August 16, 2011. Посетено на October 16, 2011.
 79. „Peace Corps Language Courses“. www.livelingua.com. Посетено на October 10, 2017.
 80. Streit, Eric. „The Peace-Corps Courses“. fsi-languages.yojik.eu. Посетено на October 10, 2017.
 81. Peters, Gerhard; Woolley, John T. „John F. Kennedy: "Executive Order 10924 – Establishment and Administration of the Peace Corps in the Department of State," March 1, 1961“. The American Presidency Project. University of California – Santa Barbara. Архивирано од изворникот на 2018-06-12. Посетено на October 7, 2013.
 82. Peters, Gerhard; Woolley, John T. „John F. Kennedy: "Executive Order 11041," August 6, 1962“. The American Presidency Project. University of California – Santa Barbara. Архивирано од изворникот на 2018-06-12. Посетено на October 7, 2013.
 83. „Executive Orders“. Archives.gov. Посетено на January 19, 2011.
 84. „Executive Orders“. Archives.gov. Посетено на January 19, 2011.
 85. Одд. 22 од Законикот на САД ст. 25012523
 86. „Bill Summary & Status – 94th Congress (1975–1976) – H.R.6334 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1975-11-14. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 19, 2011.
 87. „Bill Summary & Status – 95th Congress (1977–1978) – H.R.11877 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1978-08-02. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 19, 2011.
 88. „Bill Summary & Status – 96th Congress (1979–1980) – H.R.6790 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1980-10-17. Архивирано од изворникот на May 11, 2015. Посетено на January 19, 2011.
 89. „Bill Summary & Status – 97th Congress (1981–1982) – S.1196 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1981-12-29. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 19, 2011.
 90. „Bill Summary & Status – 99th Congress (1985–1986) – S.960 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1985-08-08. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 19, 2011.
 91. „Bill Summary & Status – 99th Congress (1985–1986) – H.R.3838 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. 1986-10-22. Архивирано од изворникот на May 11, 2015. Посетено на January 19, 2011.
 92. „Bill Summary & Status – 102nd Congress (1991–1992) – S.3309 – THOMAS (Library of Congress)“. Thomas.loc.gov. October 28, 1992. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 19, 2011.
 93. „Enlisted Assignments and Utilization Management, Army Regulation 614–200“ (PDF). Department of the Army. February 26, 2009. Посетено на August 1, 2009.
 94. „United States Code: Browse Titles Page“. Frwebgate.access.gpo.gov. Посетено на January 19, 2011.
 95. 95,0 95,1 „President Donald J. Trump nominates Jody Olsen to be Director of the Peace Corps“. www.peacecorps.gov. Посетено на June 14, 2018.
 96. „Director of the Peace Corps: Who Is Jody Olsen?“. AllGov. Посетено на September 4, 2018.
 97. www.whitehouse.gov
 98. „President Biden Announces Key Nominees“. The White House (англиски). 2022-04-06. Посетено на 2022-04-06.
 99. 99,0 99,1 99,2 „Sargent Shriver, founding director of Peace Corps, dies at 95“. The Washington Post. Посетено на September 4, 2018.
 100. 100,0 100,1 „Terms of Service Violation“. www.bloomberg.com. Посетено на September 4, 2018.
 101. „John F. Kennedy establishes the Peace Corps on this day in 1961“. IrishCentral.com. March 1, 2018. Посетено на September 4, 2018.
 102. Peace Corps. „Aaron S. Williams to Step Down as Peace Corps Director“. peacecorps.gov. Архивирано од изворникот на May 15, 2013. Посетено на September 6, 2015.
 103. Peace Corps. „Director“. peacecorps.gov. Архивирано од изворникот на February 16, 2014. Посетено на September 6, 2015.
 104. „Updated March 4: The Biden Administration continues to fill out political appointments for staff at the agency“. National Peace Corps Association. Посетено на 20 April 2021.
 105. Office of the Inspector General.
 106. „H. David Kotz Named New Inspector General at SEC (SEC)“. U.S. Securities and Exchange Commission. December 5, 2007. Посетено на February 10, 2013.
 107. „Think Again: The Peace Corps“. Foreign Policy. Архивирано од изворникот на 2014-11-28. Посетено на September 6, 2015.
 108. Strauss, Robert L. (2008-01-09). „Opinion | Too Many Innocents Abroad (Published 2008)“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 2021-01-18.
 109. Strauss, Robert L. (2010-01-01). „Grow Up“. The American Interest (англиски). Посетено на 2021-01-18.
 110. „John Coyne Babbles – Crime And The Peace Corps Volunteer–Not A Novel!“. peacecorpsworldwide.org. Архивирано од изворникот на September 5, 2015. Посетено на September 6, 2015.
 111. „Raped While a Peace Corps Volunteer“. ABC News. 2011-05-09. Посетено на September 6, 2015.
 112. Graves, Lucia (May 11, 2011). „Peace Corps Volunteers Speak Out About Rape, Violence“. Huffington Post.
 113. Lowen, Linda. „Is the Peace Corps Dangerous for Women?“. About.com News & Issues. Посетено на September 6, 2015.
 114. „The Peace Corps“. multinationalmonitor.org. Посетено на September 6, 2015.
 115. Rieffel, Lex (December 1, 2003). „Reconsidering the Peace Corps“. The Brookings Institution. Посетено на September 6, 2015.
 116. „The Forgotten Failures of the Peace Corps“. fff.org. April 2011. Посетено на September 6, 2015.
 117. Mianecki, Julie (May 11, 2011). „Peace Corps volunteers tell lawmakers of sexual assault“. Los Angeles Times.
 118. „Peace Corps Volunteers Speak Out on Rape“. The New York Times. May 10, 2011.
 119. „Peace Corps volunteers speak out against "gross mismanagement of sexual assault complaints". Boing Boing. Посетено на September 6, 2015.
 120. Graves, Lucia (2011-05-11). „The Huffington Post“. Huffington Post.
 121. Rein, Lisa (January 11, 2016). „Peace Corps volunteers petition to reinstate sexual assault victims' advocate who was pushed out“. The Washington Post. Посетено на January 13, 2016.
 122. Lowen, Linda. „Rape, Sexual Assault of Women in the Peace Corps – Are Women Safe? Part 2“.
 123. Leonard Maltin, ed.
 124. New York Daily News.
 125. 125,0 125,1 "Jimi Sir an American Peace Corps volunteer in Nepal" December 18, 2004“. Jimisir.com. Архивирано од изворникот на March 4, 2009. Посетено на October 16, 2011.
 126. Miami Herald.
 127. Amigos de Bolivia y Peru.
 128. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на March 13, 2016. Посетено на March 14, 2016.
 129. Philip C. Dimare (2011). Movies in American History: An Encyclopedia. ABC-CLIO. стр. 128. ISBN 9781598842968.
 130. see Valerie Stimac. Архивирано на 27 септември 2016 г.

Дополнителна книжевност уреди

 • Бернштајн, Ирвинг. (1991) Одржани ветувања: Новата граница на Џон Ф. Кенеди стр. 259–79.
 • Латам, Мајкл Е. Модернизацијата како идеологија: Американската општествена наука и „градењето на нацијата“ во ерата на Кенеди. (U of North Carolina Press, 2000). Онлајн
 • Мај, Гери. „Поминување на факелот и палење огнови: Мировниот корпус“, во Томас Г. Патерсон, ед. Потрагата на Кенеди за победа: Американска надворешна политика, 1961–1963 (1989) стр. 284–316.
 • The Annals of the American Academy of Political and Social Science Vol. 365, мај, 1966 година; онлајн на JSTOR Содржини:
   • Предговор . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . J. Norman Parmer ix
   • Мировниот корпус во нашето минато. . . . . . . . . . Чарлс Ј. Вецел 1
   • Откривање на посветеноста. . . . . . . . . . . . . . . Џозеф Г. Колман 12
   • Избор на доброволци. . . . . . . . . . . . . . . . . . Едвин Р. Хенри 21
   • Подготовка на доброволци на Мировниот корпус за странска служба Доналд Р. Шеј 29
   • Почетоците на програмирањето на Мировниот корпус . . . . . . . . Џорџ Е. Картер 46
   • доброволци на терен: големи очекувања. . . . . . . . . Нил А. Бојер 55
   • доброволецна Мировниот корпус на терен: развој на заедницата. . . Кирби Џонс 63
   • доброволци на терен: настава . . . . . . . . . . . . . Арнолд Дојчман 72
   • Прекуокеанскиот персонал. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Луис Х. Батлер 83
   • Мировниот корпус и приватниот сектор: неуспехот на партнерството Томас Д. Скот 93
   • Волонтерот што се враќа. . . . . . . . . . . . . . . . Роберт Калверт, Џуниор 105
   • Евалуација и прашање на промени. . . . . . . . . . Меридан Бенет 119
   • Иднината на Мировниот корпус. . . . . . . . . . . . . . . Харис Вофорд 129

Надворешни врски уреди

Предлошка:John F. Kennedy