Претставнички дом на САД

долен дом на конгресот на САД

Претставничкиот дом на Соединетите Американски Држави (англиски: US House of Representatives) е еден од двата дома на Конгресот на САД. Другиот дом е Сенатот на САД.

Претставнички дом на САД
Logo
Тип
Тип
Историја
Основан1789 година, Вашингтон
Водство
Кевин Мекарти (R)
од 7 Јануари 2023 година
Состав
Места435
Зборно место
Мрежно место
house.gov
Устав
Устав на Соединетите Американски Држави
Соединети Американски Држави

Оваа статија е дел од темата:
Политика на САДСекоја сојузна држава на САД во Претставничкиот дом е застапена со одреден број на претставници што е пропорционален на нејзината популација. Секоја сојузна држава мора да има барем еден претставник.

Вкупниот број на претставници е 435 и тие имаат двогодишен мандат.[1]

Најнаселената држава, Калифорнија, на изборите во 2007 имала 53 претставници, а истата година на 4 Јануари демократката Ненси Пелоси била избрана за прва жена претседател на овој дом. [2]

Бидејќи претставниците се избираат од помали и похомогени изборни окрузи отколку сенаторите, Претставничкиот дом се смета за многу повеќе партиски поделен.

Со Претставничкиот дом раководи претседател или спикер кој се избира од страна на претставниците, традиционално тој доаѓа од мнозинската партија.

Институцијата има некои ексклузивни права, како на пример да иницира закони за даноци, да покренува интерпелации и да го избира Претседателот на САД, само во случај на нерешен резултат од непосредни претседателски избори.

Претставничкиот дом на САД заседава во законодавниот објект на Капитол, во главниот град Вашингтон, што се наоѓа во Округот Колумбија.

Моментално, функцијата Претседател (Спикер) на Претставничкиот дом ја врши републиканецот Кевин Мекарти, кој беше избран на 7 Јануари 2023 година.[3]

Поврзано уреди

  1. „The House Explained | house.gov“. www.house.gov. Посетено на 2023-03-30.
  2. Kreitner, Richard (2016-01-04). „January 4, 2007: Nancy Pelosi Becomes the First Woman Elected Speaker of the House of Representatives“ (англиски). ISSN 0027-8378. Посетено на 2023-04-04.
  3. Axios (2023-01-07). „Kevin McCarthy elected House speaker after historic battle with GOP rebels“. Axios (англиски). Посетено на 2023-03-30.