Автобиографија

Автобиографија е литературен жанр или книга за животот на една личност која ја напишал самиот. Името потекнува од старогрчките зборови αὐτός - аутос што значи „себе“ + βίος - биос што значи „живот“ и γράφειν - графеин што значи „пишува“.

Природата на автобиографијатаУреди

Автобиографијата по природа е субјективна. Неспособноста, или несакањето, на авторот да се потсети на точните мемории во одредени случаи често резултира до неточни информации. Некои социолози или психолози забележале дека автобиографијата му овозможува на авторот да ја повторно создаде историјата.[1]

НаводиУреди

  1. Berghegger, Scott. (2005). "Sublime Inauthenticity: How critical is truth in autobiography?" Student Pulse. http://studentpulse.com/articles/31/sublime-inauthenticity-how-critical-is-truth-in-autobiography

ПоврзаноУреди

Додатни информацииУреди