Македонска дијаспора

Македонската дијаспора ја составуват Македонците кои живеат надвор од границите на Република Македонија. Првите иселувања на Македонците почнаа во 1900 година, поради политички и економски причини. По неуспешните востанија за ослободување на татковината во почетокот на XX век, многумина Македонци почнаа да се иселуваат од родните огништа поради разни притисоци. Најчесто иселувањето беше во прекуморските земји. Значително иселување на Македонците имаше и по Грчката граѓанска војна, по која од Егејска Македонија беа протерани голем број луѓе, (се претпоставува околу 100.000), кои замина во источните европски држави.

Македонска прослава во Берлин, Германија

Вториот бран на иселување на Македонците се случил во 1980 и 1990-тие години поради економски причини. Извештајот од 1964 година наведува број на 580.000 македонски иселеници.[1][2] Главен застапник на македонската дијаспора ширум светот е меѓународната организација Обединета Македонска Дијаспора со седиште во Вашингтон, САД.

Македонците во светотУреди

Дел од темата
Македонци

Култура
Книжевност · Уметност
Фолклор · Музика · Носии
Кино · Кујна · Спорт
· Архитектура

Историја
Национална преродба
НОБ (1941-1944)
НОФ (1945-1949)

Државност
АСНОМ
Н.Р. Македонија (1944-1991)
Р. Македонија (од 1991)

Распространетост
Албанија · Бугарија
Грција · Србија
Македонска дијаспора

Тематски
Православна Црква
Македонци муслимани
Македонски јазик

Држава Главен град Број на Македонци Главна статија
1   Австралија Канбера 100,000 или 200,000 Македонци во Австралија
2   Албанија Тирана 4,697[3] или 180,000[4] Македонци во Албанија
3   Австрија Виена 20,135 Македонци во Австрија
4   Аргентина Буенос Аирес 35,000 Македонци во Аргентина
5   Бугарија Софија 5,071[5] или 205,000[6] Македонци во Бугарија
6   Белгија Брисел 5,000 Македонци во Белгија
7   Бразил Бразилија 45,000 Македонци во Бразил
8   Босна Сараево 2,275 Македонци во Босна и

Херцеговина

9   Чешка Прага 13,000 Македонци во Чешка
10   Црна Гора Подгорица 1,000 Македонци во Црна Гора
11   Данска Копенхаген 3,349–12,000 Македонци во Данска
12   Франција Париз 2,300–15,000 Македонци во Франција
13   Финска Хелсинки Македонци во Финска
14   Грција Атина 10,000 – 300,000 Македонци во Грција
15   Хрватска Загреб 4.270 Македонци во Хрватска
16   Италија Рим 92,847 (2009) - 150,000 Македонци во Италија
17   Канада Торонто 37,055 - 200,000 Македонци во Канада
18   Германија Берлин 62,295-100,000 Македонци во Германија
19   Холандија Амстердам 15,000 Македонци во Холандија
20   Норвешка Осло 4,005 Македонци во Норвешка
21   Полска Варшава 2,000-5,000 Македонци во Полска
22   Романија Букурешт Македонци во Романија
23   Русија Москва Македонци во Русија
24   Словенија Љубљана 3,972[7] Македонци во Словенија
25   Словачка Братислава Македонци во Словачка
26   Србија Белград 30,000 (80,000) Македонци во Србија
27   Швајцарија Берн 61,304-100,000 Македонци во Швајцарија
28   Шведска Стокхолм 3.669 Македонци во Шведска
29   Шпанија Мадрид Македонци во Шпанија
30   Турција Анкара 31,518 Македонци во Турција
31   Нов Зеланд Велингтон Македонци во Нов

Зеланд

32   САД Вашингтон 57,200-20,000 Македонци во САД
33   Велика Британија Лондон 10,000-15,000 Македонци во Велика

Британија

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Тополињска З.- International Journal of the Sociology of Language, In place of a foreword: facts about the Republic of Macedonia and the Macedonian language, поглавје: 131, страници: 1-11, 1998
  2. Насевски, Бошко; Ангелова, Дора. Геровска, Драгица (1995). Македонски Иселенички Алманах '95. Скопје: Матица на Иселениците на Македонија. стр. 20 & 36.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Попис 1989
  4. Македонците во Албанија
  5. Попис на населенијето 2001
  6. Center for Documentation and Information on Minorities in Europe - Southeast Europe (CEDIME-SE) - Македонци во Бугарија
  7. Попис на населенијето 2002