Српски Македонци

(Пренасочено од Македонци во Србија)

Македонците во Србија, или Српски Македонци, се официјално признато малцинство.

Македонци во Србија
Знаме на Македонците во Србија[1]
Вкупен број
25,847 [2][3]
по потекло 50,000 [4]
Подрачја со значајно население
Војводина, Гора,
Белград, Нови Сад[5]
Јазици
македонски, српски
Вероисповед
православие, ислам
Сродни народи

Демографија уреди

 
Весникот Автономна Македонија, неофицијален орган на Македонскиот клуб, Белград, 1905.

Според пописот од 2002 г. во Србија живеат 25 847 Македонци, од кои 14 062 во Централна Србија, а 11,785 во Војводина. Најголеми концентрации на Македонци има во Пландиште, Јабука, Глогоњ и Качарево каде што претставуваат 10-32% од вкупното население. Доколку се земе фактот дека и Горанците се дел од Македонскиот народ, тогаш спрема пописот на населението од 2002. година, во Србија (без Косово и Метохија) живееле 4.581 Горанци. Според проценките Горанци има над 60.000.

 
Македонците во Србија
  <7000
  1000–2000
  500-1000
  100-500
  непознато
Македонско население во
Војводина
1961 % 1971[6] % 1981[7] % 1991[8] % 2002 %
Дужине 223 35.8 143 35.8 90 31.9 84 35.9 68 31.1
Глогоњ 1001 31 976 29.9 1201 33.3 818 23.5 367 11.5
Гудурица 299 14.2 247 15.8 192 13.3 171 12.8 133 10.5
Хајдучица 215 11.4 192 10.5 155 10.2 138 9.5 123 8.9
Качарево 3117 40 3298 41 3205 38.6 2473 30.5 1467 19
Јабука (Панчево) 3471 66.2 3325 61 4179 64.8 3177 48.2 2054 32.5
Панчево 597 1.5 1095 2 1662 2.4 1748 2.4 1196 1.6
Пландиште 1111 31.7 1065 28.3 1027 24.9 1038 23.7 910 21.3
Велика Греда 181 9.3 168 9.5 163 10.3 171 11.3 136 9.9
Војводина 15,190 0.8 16,527 0.9 18,897 0.9 17,472 0.9 11,785 0.6

Познати Македонци од Србија уреди

Извори уреди

  1. Serbia: National minorities
  2. Попис од 2000 г.
  3. Влада на Србија
  4. Пултон, Хјуг (1993) Балкан: Малцинства и држави во конфликт, 2. издание Лондон: Права на малцинствата).
  5. Документи за Србија (ОБСЕ)
  6. 1971- Попис СФРЈ
  7. 1981- Попис СФРЈ
  8. 1991- Попис СФРЈ