Бразилија (Brasília) (МФА: [bɾaˈziliɐ]) е престолнина на Бразил. Градот и неговиот округ се сместени во Централно-западниот Регион на земјата, во рамнината Планалто. Брои околу 2,557,000 жители (2008 БИГС проценка), правејќи го четврт по големина во Бразил, после Бело Хоризонте и Форталеза. Но, агломерацијата е на 9-то место. На списокот е на Светско наследство на УНЕСКО.

Бразилија
Brasília
Официјално знаме на Бразилија
Официјално знаме на Бразилија

Знаме
Официјален грб на Бразилија
Грб
Mестоположба
Mестоположбата на Бразилија
Mестоположбата на Бразилија
Федералниот округ Бразил
Општи податоци
Име
- изворно
Бразилија
  Brasília
Прекари Capital Federal
BSB
Novacap
Belacap
Мото
- изворно
На ветровите кои идат
  Venturis ventis (латински)
Портал [1]
Управа
Земја Бразил
Држава Федрален округ
Градоначалник Жозе Роберто Аруда (Демократи)
Географија
Површина 5,802 km²
Надморска височина 1,172 m
Население
Население 2,455,903 (2007)
Густина 435.98 ж./km² (2007)

Како престолнина, Бразилија е седиште на трите гранки на Бразилската власт. Во Бразилија исто така се наоѓаат и седиштата на многу Бразилски компании, како Банката на Бразил, Caixa Econômica Federal, Correios и Телеком Бразил. Градот е светска референца за планиран град. Сместувањето на резиденцијални градби околу широки урбани области, градејќи го градот околу големи улици и делејки го на сектори, поттикнало дебата околу животот во големи градови во 20 век. Проектираниот дизајн на градот вклучувал специфични области за скоро сѐ, вклучувајќи акомодација - Хотелски сектори, јужен и северен. Сепак нови обласи се планираат и денес како локации за хотели, како сектори за Хотели и Туристички северен сектор, сместен на бреговите на езерото Параноа.

Градот е планиран и развиен во 1956-та, со Лусио Коста како главен урбанист и Оскар Ниемејер како главен архитект. Во 1960 и официјално станал Бразилска престолнина. Гледан одозгора формата на градот доликува на авион или пеперутка.[1][2] По обичај градот е нарекуван Capital Federal (Федерален Главен Град), или поедноставно BSB[3]. Жителите на градот се нарекувааат бразилијанци или кандингоси.

Бразилија има sui generis статус во Бразил.Федералниот округ не може да биде разделен на општини.

Меѓународниот аеродром Бразилија е важна воздухопловна точка за остатокот од земјата, сврзувајки го градот со сите поважни градови на Бразил и многу други меѓународни одредишта. Трет е во бразил по патници и летови.

Историја на градот уреди

Бразилија е изградена со цел да биде Бразилска престолнина. Идејата била да се префрли главниот град од јужниот морски дел во централниот дел на Бразил. Пред тоа главен град на Бразил бил Рио де Жанеиро, а пред него Салвадор. Со преместувањето на главниот град во централните области на земјата, владата имала намера да ја зголеми густината на населението во тие области. Луѓе од цел Бразил биле најмени во неговата изградба, а најмногу од северен Бразил. Лусио Коста го проектирал градот така што не би имало потреба од семафори. Голем дел од оригиналниот план е променет поради брзиот пораст на Бразилија . Коста не предвидел толку брз раст, Бразилија денес има семафори како и секој друг град.

Географија уреди

Клима уреди

Националната престолнина ужива тропска клима со сезони коишто ги определува степенот на влажност на воздухот, една сезона е сува, додека другата е компаративно влажна. Просечната температура е 20.5 °C (69 °F).[4] Септември, крајот на сувата сезона, има највисока температура, 28 °C (82.9 °F), а јули најниска максимална температура, 25 °C (77.2 °F). Наниската минимална температура е во јули (13 °C или 55.2 °F), а најниските минимални температуре се во ноември и декември (18 °C or 63.5 °F). Сувата сезона трае од доцен март или ран април до доцен септември или ран Октомври.

Панорама уреди

Демографија уреди

 
Луѓе во културен комплекс.

Во 1960-та ФД имал околу 140,000 жители. Во 1970-та бројката нараснала на повеќе од 537,000. Во 2000 населението на округот било нешто повеќе од 2,000,000. Планиран за само 500,000 жители, Бразилија нараснала многу повеќе од предвиденото.[5]

Уште од почетокот прирастот на Бразилија бил важен при планирањето, Според оригиналните планови Бразилија требало да биде град на управата и нејзиниот персонал. Но за време на самата градба, доста бразилци од цел Бразил мигрирале тука, привлечени од возможноста за работа.[6]

Бразилија има еден од највисоките прирасти во Бразил, со 2.82% годишно, воо главно заради внатрешна миграција.

Индексот на човечки развој во градот изнесува 0.936 , а нивото на писменост 4.35%.

Стопанство уреди

 
Централна Банка на Бразил.
 
Комерцијален сектор Север.
 
Pátio Brasil Mall.
 
Хотелски сектор Југ, ноќно.

Бразилиската економија е доминирана од

Услуги уреди

(91% од локалниот БДП, според БИГС):

Индустрии уреди

 • Градежништво (Paulo Octavio, Via Construções, и Irmãos Gravia покрај другите);
 • Храна (Perdigão, Sadia);
 • Производство на мебел;
 • Рециклирање (Novo Rio, Rexam, Latasa и други);
 • фармацефтика (União Química);

Основните земјоделски производи се кафе, јагоди, портокали, лимони, папаја, соја и манго.

Округ има БДП од US$ 69,844 billion, според БИГС. Удел во Бразилскиот БДП US$ 69,844%[7]

Образование уреди

 
Национална библиотека на Бразилија.

Португалскиот е официјален. Но Англиски и Шпански се дел од официјалниот образовен систем.

Образовни институции уреди

Култура уреди

Збратимени градови уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Lucio Costa“. Архивирано од изворникот на 2007-06-25. Посетено на 2009-01-29.
 2. Google Maps
 3. About Brasilia
 4. „World Weather Brasilia“.
 5. „Population of Brasília“. Архивирано од изворникот на 2001-07-23. Посетено на 2001-07-23.
 6. Immigration to Brasília
 7. .Government's webpage Архивирано на 27 декември 2008 г.

Надворешни препратки уреди