Босанскохерцеговски Македонци

Македонците во Босна и Херцеговина, познати и како Босанскохерцеговски Македонци или само Босански Македонци, се малцинство коe живеe во Република Босна и Херцеговина.

Македонци во Босна и Херцеговина
Вкупен број
1,596[1]
(според пописот од 1991)
Подрачја со значајно население
Сараево, Бања Лука
Јазици
македонски, босански, хрватски
српски, српскохрватски
Вероисповед
претежно православие
Сродни народи

Според последниот попис од 1991 година, во таа држава живееле 1,596 Македонци.[2] Денешниот број на Македонците кои живеат во БиХ е непознат.

ИсторијаУреди

Македонците почнаа да се доселуваат во територијата на денешна БиХ при почетокот на XX век.[1]

Нов бран на Македонци следувал во периодот по Втората светска војна, кога двете држави, Босна и Херцеговина и Македонија биле дел од новата СФРЈ.[2]

Македонците претежно се доселиле во градовите, како Бања Лука, Сараево, Зеница, Биелина, Добој, Дервента, Мостар, Зворник, Приедор и други места.[1]

ОрганизацииУреди

Македонците во БиХ имаат формирано две организации, првата беше формирана во Сараево во 1992 година. Другата, Асоцијацијата на Македонците во Република Српска, беше формирана во 2002 и е сместена во Бања Лука.[3]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Makedonci (in Bosnian/Serbian/Croatian). National minorities in Bosnia and Herzegovina
  2. 2,0 2,1 Sve o nacionalnim manjinama u BiH Page 74. Human Rights Office Tuzla. (in Bosnian/Serbian/Croatian)
  3. Association of National Minorities of the Republic of Srpska Association of National Minorities of the Republic of Srpska. (in Bosnian/Serbian/Croatian)